До новин

Порошенко розповів, що чекає країну, якщо суд поверне Приватбанк Коломойському

16 квітня, 2019
Резонансні справи
Порошенко розповів, що чекає країну, якщо суд поверне Приватбанк Коломойському

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з бізнесом заявив, що зміна позиції держави у питанні Приватбанку спричинить глибоку економічну кризу в Україні та у відносинах з міжнародними фінансовими організаціями, повідомляє прес-служба глави держави.

Таку заяву він зробив 15 квітня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Я був шокований вимогою двомільярдної компенсації – два мільярда доларів за Приватбанк. Це питання вже на столі. Це те, що нас чекає», - сказав глава держави, зауваживши, що про це говорять особи, пов’язані із кандидатом у президенти Володимиром Зеленським.

Порошенко також зазначив, що так само піднімається і питання позову до суду щодо визнання незаконною націоналізації банку, яке «намагаються дуже швидко провести до президентських виборів, щоб потім сказати, що це відбулося без їх участі». «Не вийде», - наголосив глава держави.

«Різкі рухи щодо банку створюють певні загрози коштам його численних клієнтів. Рішення на користь колишнього власника стане потужним ударом по співпраці з Міжнародним валютним фондом», - зазначив  президент.

Він акцентував на тому, що рішення щодо націоналізації Приватбанку «дуже ретельно обговорювалося і на Раді національної безпеки і оборони, і в українському уряді, і з міжнародними фінансовими організаціями».

«І отже, «задній хід» викличе глибоку кризу в стосунках з МВФ. З відповідними ризиками для макроекономічної стабільності, для курсу і може потягнути за собою нову кризу», - наголосив глава держави.

«Ми не можемо допустити, щоб повернулася загроза дефолту. Хоча ця ідея, до речі, виходячи з інтерв’ю, дуже подобається колишньому власнику Привату. Він каже, що без дефолту розвитку в нас неможливо», - додав глава держави.

«І ясно, що Міжнародний валютний фонд жорстко відреагує на будь-які спроби підірвати незалежність Національного банку України. Вже деякі намагаються в нас взяти і «порулити» Нацбанком, примусити піти з посади голову і змінити склад правління», - додав президент.

Як повідомлялося, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як Приватбанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків. Нині сторони провадять судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях.

Наприкінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського та Triantal, що є власниками відповідно 41,6572% і 16,5748% акцій Приватбанку, про визнання нечинним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і вимагав у відповідачів - Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) і державного Укргазбанку - надати до 26 березня цей договір купівлі-продажу.

На початку квітня Окружний адміністративний суд Києва також оголосив перерву до 18 квітня у справі за іншим позовом І.Коломойського про націоналізацію ПриватБанку - до Нацбанку України, ФГВФО, Кабінету Міністрів і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Згідно з базою судових рішень, провадження у цій адміністративній справі було відкрито ухвалою суду від 14 червня 2017 року. До справи як треті особи також залучені ПриватБанк і Мінфін.

Крім того, Господарський суд Києва оголосив перерву до 16 квітня у справі за позовом І.Коломойського і Triantal Investments Ltd про визнання нечинним договору купівлі-продажу банку від 21 грудня 2016 року.

Порошенко допускає, що нереформовані українські суди першої інстанції можуть присудити компенсацію Коломойському через націоналізацію банку. Він зазначив, що напередодні націоналізації банку були ризики для більше ніж 20 млн громадян, які мали вклади і рахунки в банку. За його словами, це питання національної безпеки. При цьому президент пояснив, що через ситуацію в Приватбанку збитки держави становлять від 150 до 180 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар