До новин

ФГВФО провів міжнародну конференцію щодо інформтехнологій для ліквідації банків

02 травня, 2019
Події
ФГВФО провів міжнародну конференцію щодо інформтехнологій для ліквідації банків

Дводенна конференція ФГВФО і Міжнародної асоціації страховиків депозитів (МАСД) відкрилась 25 квітня у Києві. Її тема - «Інформаційні технології для кризового управління при виведення банків з ринку».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Серед питань, що обговорюються під час форуму, - банківські кризи і винесені з них уроки; взаємодія організацій, що гарантують вклади, з центральними банками; інноваційні інструменти обміну фінансовою інформацією; ІТ-рішення для продажу активів в Україні і за її межами, а також для спрощення виплати гарантованих сум вкладникам тощо.

Окрім представників Фонду гарантування вкладів, участь у конференції взяли представники МАСД, Національного банку України, Міністерства фінансів України і Міністерства фінансів США, страховики депозитів з країн Євразійського регіону, Кенії, Таїланду, Албанії, Уганди, українських і міжнародних майданчиків з продажу активів, ІТ-компаній. Відкрив Міжнародну конференцію Генеральний секретар МАСД Девід Вокер. Також серед спікерів були представник Всесвітнього банку Вахе Варданян, в. о. заступника директора Управління технічної допомоги Міністерства фінансів США Вільям Томас, Перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова, заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Гелетій, заступник Голови Ради Національного банку України, почесний президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

«Кілька попередніх років були дуже непростими для Фонду гарантування вкладів, однак вони дозволили нам накопичити унікальний досвід. Під час банківської кризи, що розпочалась у 2014 році, нами було напрацьовано чимало нових рішень з роботи з неплатоспроможними банками. Я впевнений, що вони можуть бути цікаві для наших колег», – наголосив директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін, відкриваючи конференцію.

Заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик під час свого виступу наголосив, що за кілька попередніх років Фонд не лише вистояв у надзвичайно складних умовах, а й здійснив цілу низку системних проривів. «Нами було запущено Автоматизовану систему виплат; вдалось запровадити систему стрес-тестування і раннього реагування; було створено спеціальну консолідовану інформаційно-операційну систему, що дає змогу відстежувати стан всіх бізнес-процесів онлайн на всіх майданчиках під нашим управлінням; вдалось вийти на національне ноу-хау в питаннях реалізації активів, створивши систему електронних торгів «Прозорро. Продажі», ми також почали працювати з застосуванням механізмів форенсік-аудитів», - зазначив під час свого виступу Андрій Оленчик.

Серед тем, що порушувались під час панельних дискусій, - сучасні інструменти обміну інформацією між банками, регулятором, страховиком вкладів, іншими профільними відомствами. Про XBRL, спільну мову для представлення даних розказала пані Лів Уотсон, старший директор Workiva Inc., засновниця міжнародного консорціуму  XBRL.

«Банківська криза навчила нас, наскільки важлива співпраця між усіма учасниками ринку. Обмін інформацією про стан кожного банку на систематичній основі сприятиме стабільності фінансової системи загалом», наголосила заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут.

Жваву дискусію серед учасників конференції викликала тема продажу проблемних активів. Зокрема, учасників зацікавила модель продажу через голландські аукціони, що застосовується Фондом. Досвід України у цій сфері  представили директор департаменту консолідованого продажу активів ФГВФО Тарас Єлейко спільно з заступником Голови Ради НБУ Тимофієм Міловановим і керівником «Прозорро. Продажі» Олексієм Соболєвим. В обговоренні теми ІТ-рішень для продажу на міжнародних майданчиках взяли участь президент компанії First Financial Network (FFN) Джон Морріс та генеральний директор FFN Бліс Морріс. Нагадаємо, ця компанія є однією з компаній-міжнародних радників, за допомогою яких Фонд здійснює продажі своїх активів.

Коментарі
Додати коментар