До новин

Знаменитий російський автозавод опинився на межі банкрутства через санкції

10 травня, 2019
Банкрутство підприємств
Знаменитий російський автозавод опинився на межі банкрутства через санкції

Найбільший в Росії виробник комерційних автомобілів ГАЗ виявився на межі банкрутства через американські санкцій.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Motor Media Review.

Загроза банкрутства нависла над «Групою ГАЗ» рік тому, коли власник компанії Олег Дерипаска і низка підконтрольних йому активів потрапили до списку санкцій американського Управління з контролю за іноземними активами (OFAC).

Дерипаску підозрювали в причетності до втручання у вибори президента США в 2016 році.

Час “Ч” для ГАЗу настане вже з 4 липня, коли німецькі компанії змушені припинити всі поставки комплектуючих російському партнеру.

Через санкції найбільше постраждали «Газелі Next».

Серед іноземних комплектуючих в моделі – передній бампер від Magna, чеські ручки дверей, німецькі електричні склопідйомники, крісло від німецької Isri, передня панель від Edag з Німеччини, подушки безпеки від японської Takata, а також пульт передпускового підігріву двигуна від Webasto, блок управління від Delphi, шкала приладів від американської Visteon, ступичні підшипники Schaeffler, гальмівні диски від корейської Mondo, гальмівний циліндр від Bosch.

Припинення поставок комплектуючих призведе до падіння виробництва і продажів і, як наслідок, до банкрутства підприємства, вимушеного обслуговувати кредити, виплати за якими становлять 700 мільйонів рублів на місяць. Якщо група розориться, роботу втратять 40 тисяч чоловік. Скорочення можуть торкнутися також постачальників і працівників суміжних підприємств.

За інформацією Financial Times, в кінці квітня робітники заводу відправили колективного листа в посольство США в Москві, нагадавши, що «американські санкції, націлені на одну людину, зачіпають сотні тисяч людей», і попросивши посла зустрітися з представниками підприємства для обговорення умов зняття санкцій.

Які заходи будуть прийняті для порятунку ГАЗу, поки неясно. У квітні представники групи попросили в уряду 29,5 мільярда рублів підтримки. Віце-прем’єр Дмитро Козак висловив готовність допомогти автовиробникові, обмовившись, що сума вимагає оцінки. Разом з тим деякі експерти вважають, що прямі фінансові вливання від уряду не будуть потрібні. Якщо підприємство дійсно виявиться на грані банкрутства, його активи можуть викупити компанії з державною участю.

Коментарі
Додати коментар