До новин

Зі збанкрутілого банку «Порто-Франко» через суд намагаються вивести нерухомість в центрі Одеси

11 травня, 2019
Резонансні справи
Зі збанкрутілого банку «Порто-Франко» через суд намагаються вивести нерухомість в центрі Одеси

Кредитори неплатоспроможного АБ «ПОРТО-ФРАНКО» можуть втратити шанс на отримання коштів від продажу дорогої нерухомості в центрі Одеси.

Це може статись у разі ухвалення судом рішення на користь осіб, які безпідставно претендують на це майно, що зараз перебуває на балансі банку, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У серпні 2014 року НБУ відніс АБ «ПОРТО-ФРАНКО» до категорії проблемних, а після того, як менеджмент банку не усунув проблеми, у вересні 2014 року його було визнано неплатоспроможним.

Того ж місяця Приморський районний суд м. Одеси, розглянувши позов двох вкладників банку до ПАТ АБ «ПОРТО-ФРАНКО» про дострокове повернення їм валютних депозитів, своїм рішенням від 8.09.2014 передав позивачам замість депозитних коштів право власності на земельну ділянку в центрі Одеси у понад 600 кв м з розташованим на ньому житловим будинком.

АБ «ПОРТО-ФРАНКО», що перебуває під управлінням ФГВФО, 3.10.2014 подав апеляційну скаргу на це рішення. Розглянувши її, Апеляційний суд Одеської області 5.05.2015 скасував рішення суду першої інстанції, натомість призначивши повернення позивачам депозитів у вигляді грошових коштів, оскільки матеріали справи не містять жодних доказів на користь передачі майна. Зокрема, серед кричущих порушень, допущених при розгляді справи в суді першої інстанції, - відсутність позовної заяви вкладників про визнання за ними права власності на згадану нерухомість.

Та  поки  тривав  процес  оскарження,  спритні претенденти на дорогу одеську нерухомість не гаяли часу: 19.02.2015, ще до винесення рішення суду, позивачі зареєстрували право власності на згадану нерухомість, а уже 25.05.2015, тобто через 20 днів після того, як апеляційний суд скасував їхнє право власності на ці об’єкти, уклали договори купівлі-продажу, за якими передали ділянку з будівлею третій особі. Це з’ясувалось при розгляді заяви АБ «ПОРТО-ФРАНКО» про поворот виконання рішення суду першої інстанції. А на сьогодні, за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме та Реєстру прав власності на нерухоме  майно,  а  також  Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна, спірне майно зареєстроване уже за новим - наступним «власником».

Відтак, АБ «ПОРТО-ФРАНКО» звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовом про витребування майна з чужого володіння. Для забезпечення позову на все вказане майно судом накладено арешт.

Нагадаємо, кошти від продажу активів банків, що передаються в управління ФГВФО, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів АБ «ПОРТО-ФРАНКО» складає 644,39 млн грн. Станом на 01.04.2019 ФГВФО виплатив 433,6 млн грн вкладникам ПАТ АБ «ПОРТО-ФРАНКО» у межах гарантованої суми, що становить 98,4% від суми,  нарахованих до виплати.

Коментарі
Додати коментар