До новин

Якщо доведеться, НБУ може націоналізувати Приватбанк вдруге

17 травня, 2019
Резонансні справи
Якщо доведеться, НБУ може націоналізувати Приватбанк вдруге

Національний банк України наполягатиме на повторній націоналізації Приватбанку, якщо суд вирішить анулювати відповідне рішення 2016 року.

Про це в інтерв’ю Reuters розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Рожкова заявила, що скасування націоналізації призведе до зупинки програми співпраці з МВФ на 3,9 млрд доларів та підірве довіру інвесторів.

За її словами, скасування націоналізації також змінить механізм, за допомогою якого держава влила в банк 155 мільярдів гривень (5,88 млрд доларів), щоб врятувати його від неплатоспроможності.

«Тоді банк залишиться без капіталу. Ми, як регулятор, ухвалимо рішення відповідно до закону: стаття 56 закону говорить нам, що ми повинні оголосити такий банк неплатоспроможним», - сказала Рожкова.

«Це означатиме або ліквідацію банку, або повернення його в державну власність», - повідомила заступник голови НБУ.

При цьому Рожкова додала, що кращим варіантом було б повернення банку державі, враховуючи його роль в економіці.

Нагадаємо, Кіпрська компанія Triantal Investments Ltd оскаржила в суді неправомірність дій Нацбанку і Міністерства фінансів. В березні 2017 року звернулася до суду з вимогою визнати неправомірним і скасувати датоване жовтнем 2016 року розпорядження НБУ, яким Нацбанк ініціював проведення позапланової інспекційної перевірки і яке згодом зробило можливим націоналізацію банку.

Коментарі
Додати коментар