До новин

Через запропоновані НКРЕКП тарифи може збанкрутувати "Укренерго"

27 травня, 2019
Банкрутство підприємств
Через запропоновані НКРЕКП тарифи може збанкрутувати "Укренерго"

Схвалені НКРЕКП проекти тарифів несуть серйозні ризики для запуску нового ринку електроенергії, надійної роботи енергосистеми й можуть призвести до банкрутства "Укренерго" як Оператора системи передачі.

Про це в інтерв'ю для DT.UA сказав тимчасово виконуючий обов'язки голови НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Нагадаємо, регулятор запропонував затвердити тариф на передачу електроенергії на рівні 11,3 копійки за кіловат-годину і тариф на диспетчерське управління — 0,8 копійки за кіловат-годину. А це, стверджує Ковальчук, в рази менше від необхідних витрат.

За його словами, в затвердженому тарифі відсутні витрати на сплату відрахувань частини чистого прибутку до бюджету (3,3 мільярда гривень), на врегулювання системних обмежень у результаті пошкодження мережі в Донбасі (4,2 мільярда гривень), більш як у 13 разів зменшено витрати на придбання допоміжних послуг і вдвічі — витрати на послуги адміністратора комерційного обліку й адміністратора розрахунків.

"В умовах нового ринку електроенергії це пряма загроза фінансовій стабільності "Укренерго" як Оператора системи передачі й надійності роботи енергосистеми. І якщо виникне дилема, на які цілі спрямовувати кошти у разі їх дефіциту — на виконання інвестпрограми чи на сплату податків і виплату заробітної плати, ми виберемо другий варіант, — зазначив керівник "Укренерго". — Тому наша позиція дуже чітка: новий тариф не дасть нам можливості працювати повноцінно в новій моделі ринку з 1 липня 2019 року. Щоб уникнути можливих ризиків старту й роботи нового ринку, ми продовжимо обговорювати проекти тарифів компанії з регулятором".

Коментарі
Додати коментар