До новин

Укргазбанк домігся скасування рішення суду щодо ліквідації компанії з групи "Агро-Союз"

29 травня, 2019
Банкрутство підприємств
Укргазбанк домігся скасування рішення суду щодо ліквідації компанії з групи "Агро-Союз"

Західний апеляційний госпсуд 13 травня задовольнив апеляційну скаргу Укргазбанку та скасував ухвалу Госпсуду Львівської області, якою було затверджено звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс ТОВ "Компанія "Агро-Союз", а також вирішено вважати такими, що погашені, низку боргів компані (у т.ч. перед Укргазбанком на 77,2 млн грн, Укрексімбанком - на 95,8 млн грн, Райффайзен Банком Аваль на 34,5 млн грн, Укрсоцбанком - на 294 млн грн, ТОВ "Фінансова компанія "Кавертон" як правонаступника вимог ОТП Банку - на 162 млн грн).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Укргазбанк наголошував, що суд першої інстанції не звернув увагу “на невжиття ліквідатором належних заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб”. З огляду на це, Укргазбанк називав передчасним припинення провадження у справі про банкрутство. Таку ж точку зору озвучував Райффайзен Банк Аваль (переуступив права вимоги до ТОВ "Компанія "Агро-союз" для ТОВ «Фінансова компанія «Авістар»).

Згідно з судовими матеріалами, представник боржника запевняв, що підприємство здійснювало господарську діяльність не лише в межах регіону своєї реєстрації, але й у межах усієї країни, зокрема і на території анексованого Криму та в ОРДЛО.

За його словами, на момент анексії АР Крим та початку військових дії в зоні АТО на цій території “перебували майже всі товарно-матеріальні цінності ТОВ "Компанія "Агро-Союз" (в т.ч. й ті, що є предметом забезпечення за зобов`язаннями перед ПАТ "Райффайзен банк Аваль" та ТОВ "ФК "Кавертон"), які не вдалось перемістити на безпечну та підконтрольну Україні територію, що унеможливлює забезпечення процесу передачі ліквідатору цих активів та їх інвентаризації”. “До вказаного повідомлення було надано підтверджуючі документи про переміщення активів ТОВ "Компанія "Агро-Союз" на загальну суму 305 242 467,17 грн”, - йдеться в судових матеріалах.

Західний апеляційний госпсуд погодився з оцінками кредиторів та дійшов висновку, що ліквідатор боржника не вжив належних заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, а саме заставного майна Укргазбанку на 69,3 млн грн і заставного майна Райффайзен Банку Аваль на 32,9 млн грн.

“Дане майно не було розшукане та не включене до ліквідаційної маси. Ліквідатор обмежився відписками правоохоронних органів (поліції) про відсутність складу злочину щодо зниклого (викраденого) майна на суму більше ста мільйонів гривень. Крім того 30.01.2018 представник ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" разом із ліквідатором склали акт перевірки майна, що перебуває у заставі ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", в якому зафіксовано про їх недопуск до складів, зазначених як місце зберігання майна у кредитних договорах та інших документах. В подальшому ці склади ліквідатором не перевірялись.

Таким чином, ліквідатор боржника не виконав усіх вимог щодо розшуку заставного майна апелянтів - АТ "Райффайзен Банк Аваль" та АТ "Укргазбанк", - зазначив суд апеляційної інстанції.

Разом з тим, 24 квітня цей же Західний апеляційний госпсуд (щоправда, в іншому складі суддів) відмовився задовольнити апеляційну скаргу Укргазбанку на ухвалу Госпсуду Львівської області від 23.01.2019 в справі №914/3604/15, якою було затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, ліквідовано ТОВ "Виробниче підприємство "Агро-Союз".

Обсяг вимог Укргазбанку до цієї структури - 83,4 млн грн (Укрексімбанку - 94,2 млн грн, Укрсоцбанку - на 134,5 млн грн, ТОВ “Фінансова компанія “Кавертон” - 273,2 млн грн).

У цьому випадку Укргазбанк серед іншого наголошував, що ліквідатор

- продав дебіторську заборгованість боржника, замість того, щоб здійснити зарахування зустрічних однорідних вимог в межах провадження у справі про банкрутство, що дало б змогу в більшій мірі погасити заборгованість перед кредиторами;

- не вжив заходів по виявленню заставного майна боржника, що знаходиться на площадках в Дніпропетровській області.

Водночас судді вирішили, що “ліквідатором виконані усі необхідні дії для виявлення документації і майнових активів боржника та покладені на нього Законом обов`язки”.

За даними учасників агроринку, реальними співвласниками холдингу “Агро-Союз” є Володимир Хорішко та Сергій Прокаєв.

3 квітня Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Укргазбанку та скасував рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області від 24.11.2017 (в справі №201/7036/15-й), яким у свою чергу було скасовано рішення Жовтневого райсуду м. Дніпропетровська від 19.12.2016 про стягнення з двох осіб-поручителів (у т.ч. Сергія Прокаєва) на користь Укргазбанку 113,5 млн грн заборгованості за чотирма кредитними договорами. Як треті особи в цьому спорі фігурують ТОВ «Виробниче підприємство «Агро-Союз», ТОВ «Компанія «Агро-Союз», ПрАТ «Агро-Союз».

Верховний Суд спрямував цю справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

У 2017 році В. Хорішко заявляв журналістам, що на фінансовий стан холдингу вплинула складна економічна ситуація в державі, проблеми в банківській системі, високе боргове навантаження, зниження продажів техніки на російському ринку. “Проте ми залишаємося в ключових бізнесах і повертаємося до нормальної роботи”, - зазначав В. Хорішко.

За даними холдингу “Агро-Cоюз”, він об`єднує групу підприємств, які працюють в країнах СНД та Європи, займаються “вивченням і впровадженням інноваційних технологій у сільському господарстві, агроконсалтингом, виробництвом сільгосппродукції, виробництвом і реалізацією сучасної агротехніки, сервісним обслуговуванням і постачанням запчастин”.

Коментарі
Додати коментар