До новин

Арбітражні керуючи почали розгляд проекту статуту майбутньої об’єднаної СРО

12 червня, 2019
Події
Арбітражні керуючи почали розгляд проекту статуту майбутньої об’єднаної СРО

11 червня у Києві відбувся науково-практичний семінар «Створюємо саморегулівну організацію арбітражних керуючих разом» та четвертий з'їзд ГО «Всеукраїнська асоціація арбітражних керуючих».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

На семінарі було розглянуто чотири блоки питань, зокрема проект статуту, кодексу етики і кошторису майбутньої об’єднаної СРО.

У заході взяли участь три учасника робочої групи Координаційної ради зі створення Єдиної СРО: Микола Занько, Діана Козловська та Михайло Сокольвак, які довели до відома присутніх важливість та відповідальність роботи з підготовки установчого з'їзду арбітражних керуючих.

Обговорення ч. 4 ст. 28 Кодексу стало бурхливим та поділило аудиторію навпіл. Те, що комітет кредиторів має право в будь-який час звернутися до господарського суду з клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень, не залежно від наявності підстав, викликало обурення та розцінюється значною кількістю арбітражних керуючих як втручання в його незалежну діяльність. Інша частина арбітражних керуючих сприймає цю норму як позитив, який позбавить опонентів звертатися на дії арбітражних керуючих зі скаргами до Мін'юсту з надуманимм претензіями. Учасники семінару поставили за мету окремо обговорити це питання та поставити відповідні запобіжники захисту інтересів арбітражних керуючих використовуючи статут та кодекс етики нової об’єднаної СРО.

Багато уваги учасники зібрання приділили питанню щодо визначення розміру основної винагороди арбітражного керуючого. Зараз він чітко визначений в Кодексі, а відшкодування його витрат залишається неконкретизованим та стає об'єктом «спекуляцій» з боку кредиторів, як іноді ставлять під сумнів очевидні витрати арбітражного керуючого під час здійснення своїх повноважень. На семінарі спільнота вирішила розробити «Положення про порядок відшкодування витрат арбітражного керуючого» та визначитися з «Типовим кошторисом таких витрат».

Крім того, присутні на семінарі арбітражні керуючі сформували «Перелік найбільш досвідчених та висококваліфікованих арбітражних керуючих» зі складу Всеукраїнської асоціації арбітражних керуючих.

Окремо були розглянуті актуальні проблеми дисциплінарної відповідальності арбітражних керуючих. Було прийнято рішення про підготовку пропозицій від ГО «ВААК»  до Мін'юсту під час розробки нового Порядку контролю за діяльністю арбітражних керуючих згідно Кодексу України з процедур банкрутства.

Після завершення заходу було проголосовано резолюцію з'їзду, яка передбачає передачу на розгляд робочої групи Координаційної ради прийняті на з'їзді:

  • проект статуту;
  • проект кодексу етики;
  • проект кошторису нової СРО;
  • перелік найбільш досвідчених та висококваліфікованих арбітражних керуючих зі складу Всеукраїнської асоціації арбітражних керуючих запропонованих для обрання на установчому з'їзді до керівних органів СРО, дисциплінарної та кваліфікаційної комісії.

«Основна мета семінару - дати поштовх щодо публічного та прозорого обговорення підготовки установчого з'їзду арбітражних керуючих, була успішно виконана», - наголосив Микола Занько, голова правління ГО «Всеукраїнська асоціація арбітражних керуючих».

Він підкреслив, що організатори семінару та з'їзду висловлюють щиру подяку арбітражним керуючим Києва та Київської області, Харкова, Хмельницького, Чернігова, Кропивницького, Полтави, Черкас, Енергодара, Житомира, Луцька, Вінниці за активну участь у заході та ділові пропозиції під час роботи з'їзду та семінару.

«Учасники заходу сподіваються, що запропоновані на семінарі 11.06.2019 р. статут та кодекс етики ляжуть в основу роботи робочої групи Координаційної ради», - резюмував Микола Занько.

Коментарі
Додати коментар