До новин

Глава Приватбанку не виключає нових позовів до Коломойського в іноземних юрисдикціях

14 червня, 2019
Резонансні справи
Глава Приватбанку не виключає нових позовів до Коломойського в іноземних юрисдикціях

Глава правління Приватбанку Петр Крумханзл не виключив нових позовів до екс-акціонерам фінустанови, які можуть бути подані в суди різних іноземних юрисдикцій.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Суди займають багато часу. Як правило, це кілька років. Ми ведемо справи в судах відразу в декількох юрисдикціях паралельно ... Я не можу виключати, що ми будемо розширювати цю діяльність і на інші юрисдикції в майбутньому, але наразі ще рано говорити про це", - зауважив П. Крумханзл.

Він також повідомив, що ведення справ в судах в іноземних юрисдикціях вимагає великої підготовки і обсягу роботи, тому в банку було створено спеціальний підрозділ фінансових розслідувань (Forensic Investigation Unit). "Таким чином, ми зараз переконані, що у нас досить сильна не тільки команда юридичної підтримки, а також дуже сильна команда, яка займається форензик роботою, тобто роботою з інформацією", - додав банкір.

Нагадаємо, Приватбанк у позові від 21 травня 2019 року до суду штату Делавер (США) звинувачує екс-власників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у відмиванні приблизно $622,8 млн, які були видані у вигляді кредитів комерційним компаніям, проте як стверджувалося, потім були використані іншими компаніями на покупку для екс-власників банку активів в США.

Також Приватбанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Англії і Уельсу проти екс-власників Приватбанку, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd. (всі -Великобританія), Rossyn Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd. (всі - Британські Віргінські о-ви), які, ймовірно, їм належать, або перебувають під їх контролем. Позов банку стосується сумнівних операцій з виданими ПриватБанком кредитами на суму $1,9 млрд, які були використані для авансових платежів іноземним компаніям, які зараз виступають співвідповідачами в англійському процесі разом з колишніми акціонерами банку. Високий суд 4 грудня 2018 року визнав справу непідсудною, але банк подав апеляцію.

Крім того, 30 березня 2018 року Приватбанк звернувся до Окружного суду Нікосії (Кіпр) з позовом до PricewaterhouseCoopers Ltd (Кіпр) і ТОВ Аудиторська фірма "ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)" (Україна) з позовними вимогами про стягнення $3 млрд як відшкодування збитків, які, як вважає Приватбанк, він поніс в результаті численних порушень умов договорів про надання аудиторських послуг, вимог законодавства та стандартів аудиту, допущених з боку української і кіпрської локальних фірм мережі PricewaterhouseCoopers в ході аудиту фінансової звітності Приватбанку і його кіпрської філії за 2013, 2014 і 2015 фінансові роки.

Коментарі
Додати коментар