До новин

Продаж кредитів "Дельти" за безцінь: у Фонді гарантування обурені й підозрюють змову

14 червня, 2019
Резонансні справи
Продаж кредитів "Дельти" за безцінь: у Фонді гарантування обурені й підозрюють змову

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб Світлана Рекрут підозрює, що учасники ринку змовились, аби всього за 4% від початкової ціни купити кредити збанкрутілого Дельта Банку.

Про це вона пише у Facebook.

"Що стосується моєї особистої оцінки цих подій, то я бачу у них всі ознаки змови учасників ринку. Змови, яка за усталеною вже традицією була «освячена» судом", - каже Рекрут.

За її словами, регулятор обурений цими подіями.

"Ми обурені! Для нас принципово з’ясувати усі деталі безпрецедентного зниження ціни учасниками торгів", - заявляє заступниця.

Вона розповіла, що цей актив перебуває в заставі НБУ та Укрексімбанку, яким і мають бути спрямовані кошти від його продажу.

"Тому на рівні виконавчої дирекції Фонду (гарантування вкладів – ред.) ухвалено рішення звернутись до цих заставних кредиторів для вироблення спільної позиції. Аж до скасування результатів торгів", - пише Рекрут.

За її словами, ФГВФО зробив усе, що від нього залежало, щоб аукціон був прозорим і конкурентним.

"Всі пам’ятають безуспішні спроби продати ці активи спершу на англійських аукціонах – у 8 турів, потім на голландських – у 7 турів. І лише на п’яти останніх із цих турів з’явились покупці. Причому, одні й ті ж. Прийнятна пропозиція у понад 906 млн грн, подана на одному з цих етапів, була скасована через рішення суду. І той же покупець, компанія «Скай», який спершу заявив цю ціну, потім запропонував мінімально можливу", - каже заступник голови ФГВФО.

Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізосіб 7 червня на “голландському” аукціоні, який провела компанія DebtX, продав пул активів Дельта Банку на 4,85 млрд грн за 182,5 млн грн, тобто з дисконтом у 96,2%.

Пізніше з'ясувалося, що переможцем аукціону стало ТОВ "Фінансова компанія "Скай", кінцевим бенефіціаром якого є Андрій Веревський.

Коментарі
Додати коментар