До новин

Компанія Жеваго не змогла через суди задовольнити вимоги до ФГВФО на 250 млн

18 червня, 2019
Резонансні справи
Компанія Жеваго не змогла через суди задовольнити вимоги до ФГВФО на 250 млн

Північний апеляційний госпсуд 20 травня відмовився задовольнити апеляційну скаргу ТОВ "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" та залишив без змін рішення Госпсуду м. Києва, яким скаржнику було відмовлено в задоволенні позову до Фонду гарантування щодо зобов’язання внести зміни до реєстру вимог кредиторів банку “Фінанси та кредит” і зафіксувати вимоги ТОВ "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" у розмірі 291,6 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на рішення суду.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" констатувало, що ФГВФО відхилив його вимоги на 249,2 млн грн, які він (позивач) аргументував тим, що “банком були здійснені неправомірні списання коштів з його рахунків ще до 17.12.2015 (до дати прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії)”.

Також ТОВ "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" висловлювало думку, що ФГВФО, частково визнавши його вимоги (на 42,5 млн грн) до банку “Фінанси та кредит”, неправомірно відніс їх до дев’ятої черги як вимоги пов’язаної особи, тоді як їх, на думку позивача, належало включити у сьому чергу як вимоги непов’язаної особи.

Суд першої інстанції констатував, що списання частини коштів з рахунків ТОВ "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" у банку “Фінанси та кредит” (249,2 млн грн) відбулося до визнання фінустанови неплатоспроможною в рахунок погашення заборгованості ПАТ "Стахановський завод технічного вуглецю" і ТОВ "Кременчуцький шкірзавод" за кредитними договорами, поручителем по яким був позивач.

“Предметом даного спору не є недійсність кредитних договорів, договорів поруки та правомірність здійснених на підставі них банківських операцій по списанню коштів, відтак, судом не надається правова оцінка відповідності указаних правочинів вимогам закону, та не надається правова оцінка правомірності здійснення на підставі них банком банківських операцій по списанню коштів.

Твердження позивача, що договори поруки, оригінали яких відсутні, ним узагалі не укладались, а отже, є неукладеними в силу закону, судом відхилено, оскільки згідно банківських виписок, залучених до справи, ці договори зі сторони банку виконувалися - кошти банком списувалися на виконання цих порук”, - йшлося в рішенні Госпсуду м. Києва від 06.02.2019.

Також суд першої інстанції дійшов висновку, що ТОВ “Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат” було пов’язаною особою з банком “Фінанси та кредит”, оскільки як і фінустанова, ця компанія підконтрольна нардепу Костянтину Жеваго (через компанію Ferrexpo plc - бенефіціара позивача).

Північний апеляційний госпсуд вирішив, що Госпсуд м. Києва ухвалив рішення "з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують висновків господарського суду першої інстанції”.

Коментарі
Додати коментар