До новин

НБУ і NCH Capital оскаржують рішення суду про незаконність виведення з ринку Астра Банку

25 червня, 2019
Резонансні справи
НБУ і NCH Capital оскаржують рішення суду про незаконність виведення з ринку Астра Банку

18 та 20 червня Шостий апеляційний адмінсуд відкрив апеляційні провадження за апеляційними скаргами НБУ та компанії Agro Holding (Ukraine) Limited (дочірня структура інвестфонду NCH Capital, США) на рішення Окружного адмінсуду Києва, яким було задоволено позов Kalouma Holding Limited та скасовано постанову НБУ про віднесення Астра Банку до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

За даними НБУ, компанія Kalouma Holding Limited була власником 100% акцій Астра Банку. При цьому Астра Банк входив у групу Дельта Банку (мажоритарним акціонером якого був Микола Лагун).

16.07.2015 Фонд гарантування продав Астра Банк для компанії Agro Holding (Ukraine) Limited. Наразі Астра Банк працює на ринку під брендом Агропросперіс Банк.

В офіційній заяві про визнання Астра Банку неплатоспроможним НБУ зазначав, що цей банк у лютому-2015 був віднесений до категорії проблемних “у зв`язку з проведенням ризикової діяльності, наявністю загрози інтересам вкладників та інших кредиторів”.

Як зауважував регулятор, Астра Банк розмістив значні обсяги коштів на коррахунку в Дельта Банку (в якого були проблеми з ліквідністю; 30.10.2014 був віднесений до категорії проблемних, а 02.03.2015 - до неплатоспроможних). Згідно з судовими матеріалами, йшлося про 163,8 млн грн, що становило 91,2% від активів та 100,9% від регулятивного капіталу Астра Банку. За інформацією Нацбанку, коли Астра Банк надіслав Дельта Банку вимогу повернути ці кошти на коррахунок в НБУ, Дельта Банк цю вимогу не виконав.

Також НБУ вказував, що після віднесення Астра Банку до категорії проблемних Нацбанку “не було надано прийнятних та переконливих пропозицій щодо фінансового оздоровлення банку”, “власником банку не було вжито заходів щодо надання фінансової підтримки банку з метою приведення його діяльності у відповідність до вимог законодавства”.

Задовольняючи позов Kalouma Holding Limited, суд першої інстанції серед іншого вказав, що на 25.02.2015 обсяг коштів клієнтів в Астра Банку становив 6,13 млн грн, які покривалися високоліквідними активами банку на 8,46 млн грн (у т.ч. коштами на коррахунках в НБУ на 3,28 млн грн та 4,92 млн грн в інших комерційних банках за виключенням Дельта Банку).

Нижче - цитата з рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 26.04.2019:

“Тобто коштів ПАТ «Астра Банк» (за виключенням коштів на кореспондентському рахунку ПАТ «Дельта Банк») було достатньо для забезпечення виконання вимог клієнтів на першу вимогу. При цьому, Національним банком України не зазначено причин врахування виключно коштів, які знаходились на кореспондентському рахунку Національного банку України, а також причин неврахування наявних у ПАТ «Астра Банк» інших високоліквідних активів.

Також, відповідачем-1 [Нацбанком] не обґрунтовано причин відхилення звернення позивача від 17 березня 2015 року щодо поліпшення фінансового стану, скорочення витрат на амортизацію необоротних активів, надання погодження на реалізацію основних засобів, що не використовуються в поточній діяльності у зв`язку із закриттям відділень на загальну суму 5 071 217,41 грн.

Наявною в матеріалах справи копією форми 611 за період з 03 березня 2015 року по 20 березня 2015 року вбачається приведення позивачем економічних нормативів лімітів у відповідність внаслідок залучення додаткових активів, що не враховано відповідачем-1”.

Нагадаємо, НБУ повідомляв, що в кінці травня Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Миколи Лагуна та залишив без змін рішення судів нижчих інстанцій, якими було підтверджено законність рішення Нацбанку про законність виведення з ринку Омега Банку (теж був підконтрольний М. Лагуну).

Коментарі
Додати коментар