До новин

Названі причини тривалого цьогорічного зміцнення гривні

11 липня, 2019
Резонансні справи
Названі причини тривалого цьогорічного зміцнення гривні

Стрімкому зміцненню гривні, яке спостерігається в останні тижні, сприяє сприятлива для України кон'юнктура на зовнішніх ринках.

Таку думку озвучили опитані виданням «Апостроф» експерти, пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація

За словами головного експерта ради НБУ Віталія Шапрана, кон'юнктура на ринках залізорудної сировини, сталевого прокату і більшості зернових культур, які традиційно складають значну частину вітчизняного експорту, що забезпечує валютні надходження в країну, розвернулася в бік України.

«По-друге, крім певного чинника сезонності, за останні півроку вкладення нерезидентів в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики — ред.) збільшилися на 55 млрд грн (приблизно 2,1 млрд дол.)», — сказав експерт.

Він додав, що приплив коштів нерезидентів на ринок ОВДП пов'язаний з високим рівнем прибутковості по облігаціях у нацвалюті — за деякими паперам близько 20% річних.

Своєю чергою, старший аналітик «Альпарі» Вадим Иосуб зазначив, що довгостроковий тренд на зміцнення гривні розпочався ще в лютому, «хоча він не означає постійного зниження курсу долара — за цей час були періоди різної тривалості, коли американська валюта дорожчала».

Коментарі
Додати коментар