До новин

Розстрочення або відстрочення виконання судового вироку не припиняє договірного зобов’язання відповідача

12 липня, 2019
Резонансні справи
Розстрочення або відстрочення виконання судового вироку не припиняє договірного зобов’язання відповідача

Таке рішення винесла Велика Палата Верховного Суду, яка розглянула справу, передану КГС ВС.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на рішення ВП ВС.

Розстрочення або відстрочення виконання судового рішення не припиняє договірного зобов’язання відповідача, а тому не звільняє його від наслідків порушення відповідного зобов’язання, зокрема шляхом сплати сум, передбачених частиною другою статті 625 Цивільного кодексу України.

Такого висновку Велика Палата Верховного Суду дійшла під час розгляду справи №916/190/18, переданої КГС ВС, з підстав необхідності відступу від висновку щодо застосування норми права в подібних правовідносинах, викладеного у постанові ВСУ від 17 лютого 2016 року у справі №905/3137/14-908/5775/14.

ВП ВС зазначила, що чинне законодавство не пов’язує припинення зобов’язання з наявністю судового рішення чи відкриттям виконавчого провадження з його примусового виконання, а наявність судових актів про стягнення заборгованості не припиняє грошових зобов’язань боржника та не позбавляє кредитора права на отримання передбачених частиною другою статті 625 Цивільного кодексу України сум. Вирішення судом спору про стягнення грошових коштів за договором не змінює природи зобов’язання та підстав виникнення відповідного боргу.

Коментарі
Додати коментар