До новин

Суд визнав вимоги Ferrexpo Жеваго до його ж банку-банкрута на 3,9 млрд грн як "непов`язані"

18 липня, 2019
Резонансні справи
Суд визнав вимоги Ferrexpo Жеваго до його ж банку-банкрута на 3,9 млрд грн як "непов`язані"

19 червня Північний апеляційний госпсуд задовольнив позов ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» (в справі №910/19560/16) й зобов’язав ліквідатора банку “Фінанси та кредит” і Фонд гарантування включити вимоги компанії-позивача (на 3,9 млрд грн) у реєстр вимог кредиторів банку, причому - в сьому чергу (вимоги вкладників-юросіб, які не є пов’язаними з банком особами).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Як відомо, 11.12.2018 Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу ліквідатора банку “Фінанси та кредит” й скасував постанову Київського апеляційного госпсуду від 18.07.2018 у цій справі, якою були визнані вимоги ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” до банку на 3,9 млрд грн та включені в сьому - “непов’язану” - чергу вимог кредиторів. Разом з тим, Верховний Суд передав цю справу на новий розгляд до Північного апеляційного госпсуду.

Згідно з судовими матеріалами, кредиторські вимоги ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” в обсязі 485 млн грн спершу були включені Фондом гарантування в дев`яту чергу вимог кредиторів (вимоги пов’язаних осіб) - з огляду на пов’язаність “Полтавського ГЗК” і банку “Фінанси та кредит” через їх спільного бенефіціара - Костянтина Жеваго.

Розбіжність у сумах (3,9 млрд грн та 485 млн грн) зумовлена тим, що за твердженням ФГВФО, в серпні 2015 року кошти з депозитів “Полтавського ГЗК” (входить у групу Ferrexpo) - на підставі укладених ним з банком договорів поруки - були перераховані для погашення простроченого боргу за кредитами ПАТ «Стаханівський завод технічного вуглецю», ПрАТ «Укренергозбут», ТОВ «Промінек», ПАТ «АвтоКраз», ТОВ «Восток Руда», ПАТ «Стаханівський вагонобудівний завод», ТОВ «ТД» Вагонзавод», ТОВ «Кременчуцький шкірзавод», ТОВ «Етьєн Вест», ПАТ "Херсонський завод карданних валів".

Раніше в групі Ferrexpo (контролює Полтавський ГЗК та Єристівський ГЗК) публічно стверджували, що на її рахунках в банку «Фінанси та кредит» напередодні визнання його неплатоспроможним було 174 млн дол.

У серпні 2015 року – тобто незадовго до визнання «Фінанси та кредит» неплатоспроможним – НБУ повідомляв, що цей банк зменшив обсяг кредитів пов`язаним особам на 3,6 млрд грн. Дещо згодом тодішній глава НБУ Валерія Гонтарева додала, що це сталося через "згортання" за рахунок великого депозиту (називалася сума 4 млрд грн).

У липні 2017 року прес-служба Нацбанку уточнювала, що в серпні 2015 року “здійснено (часткове) погашення кредитної заборгованості 8 позичальників, власником яких був К.Жеваго, [перед банком “Фінанси та кредит”] на загальну суму 3,3 млрд грн в основному за рахунок коштів трьох гірничо-збагачувальних комбінатів, підконтрольних Ferrexpo”.

Разом з тим, Північний апеляційний госпсуд у постанові від 19.06.2019 вказав, що “відсутні належні та допустимі докази на підтвердження пов`язаності позивача [Полтавського ГЗК] з банком”, а списання коштів з рахунків “Полтавського ГЗК” в рахунок погашення боргу позичальників банку “Фінанси та кредит” він назвав “документально необґрунтованим”.

Коментарі
Додати коментар