До новин

Знову розпочали банкрутство Алчевського меткомбінату

15 серпня, 2019
Банкрутство підприємств
Знову розпочали банкрутство Алчевського меткомбінату

Госпсуд Луганської області 12 серпня порушив провадження в справі №913/444/18 про банкрутство ПАТ "Алчевський металургійний комбінат".

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на finbalance.

Цей суд ухвалою від 19.10.2018 вже відкривав провадження в справі про банкрутство ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" (за ініціативою ТОВ фірма «Електропостачзбут» на підставі вимог на 4,8 млн грн). Однак відповідне рішення було скасоване постановою Східного апеляційного госпсуду від 19.12.2018, залишеною без змін постановою Верховного Суду від 09.04.2019, а справу передано до Госпсуду Луганської області для розгляду заяви ТОВ фірма «Електропостачзбут» про відкриття провадження у справі про банкрутство ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» в іншому складі суду.

ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" входить в корпорацію “Індустріальний союз Донбасу” (ІСД), основними контролерами якої з 2010 року вважаються структури, близькі до російської держкорпорації “Внєшекономбанк” (ВЕБ.РФ). Серед міноритаріїв “ІСД” - Сергій Тарута та Олег Мкртчан (був затриманий російськими силовиками в Москві у лютому-2018).

За даними російських ЗМІ, в 2010 році ВЕБ профінансував угоду з придбання ІСД на 1-2 млрд дол. І незадовго до укладання угоди Фонд національного добробуту (РФ) позапланово розмістив на депозиті у ВЕБі 2 млрд дол, що давало підстави для припущень щодо політичного сприяння цій угоді. Загальні інвестиції в українську металургію у ВЕБі оцінювали на 8 млрд дол.

Як повідомлялося, колишні партнери по корпорації ІСД - Сергій Тарута, Віталій Гайдук і Олег Мкртчан - судяться між собою в Лондоні щодо продажу половини акцій корпорації ІСД росіянам. Ціна питання - понад мільярд доларів. Зокрема, В. Гайдук і його дружина вважають, що партнери не доплатили при виході з бізнесу $1 млрд. При цьому С.Тарута подав перехресні позови до Гайдука і Мкртчана, в яких вимагає половину акцій в столичному п`ятизірковому готелі Hyatt та “Українській гірничо-металургійній компанії”. Цими активами бізнесмени спільно володіли до угоди з росіянами.

У грудні 2017 року “ІСД” заявила про втрату контролю над ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», що знаходяться на окупованій частині Донбасу. За даними ЗМІ, меткомбінат перебуває під контролем структур Сергія Курченка.

У 2013 році Сергій Тарута оцінював борг ІСД перед західними банками на 2,5 млрд дол.

ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" у фінзвітності за 2015 рік наводило дані про довгострокову заборгованість по банківським кредитам на 51,6 млрд грн та 10,2 млрд грн короткострокової заборгованості, а також 7,2 млрд грн боргу за товари/роботи/послуги.

При цьому в судовому порядку про вимоги до меткомбінату заявляли в т.ч. Укрексімбанк, Райффайзен Банк Аваль, а також “Метінвест”.

Коментарі
Додати коментар