До новин

Нацбанк припинив позиватися до ФГВФО після зниження комісії за продаж активів банків-банкрутів

16 серпня, 2019
Резонансні справи
Нацбанк припинив позиватися до ФГВФО після зниження комісії за продаж активів банків-банкрутів

Верховний суд 9 серпня задовольнив заяву НБУ про відмову від позовних вимог в справі, у рамках якої Нацбанк просив суд визнання протиправним та нечинним з моменту прийняття рішення виконавчої дирекції ФГВФО від 30 серпня 2017 року «Про внесення змін до Порядку здійснення та розрахунку витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на утримання та продаж заставленого майна».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

3 грудня 2018 року Шостий апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 11.09.2018, яким Нацбанку було відмовлено в задоволенні позову до ФГВФО в цій справі.

На момент винесення рішення судом апеляційної інстанції діяла редакція згаданого Порядку, в якій передбачалося, що при реалізації майна банку-банкрута у вигляді нерухомого майна та прав вимоги за заборгованістю рівень витрат Фонду, які відшкодовуються заставодержателем, становить 7% від суми його реалізації, тоді як до кінця серпня 2017 року (тобто до внесення змін, які оскаржує НБУ) було відповідно 3% та 1,5%.

Свої позовні вимоги Нацбанк обгрунтовував тим, що ФГВФО на власний розсуд збільшив рівень витрат у відсотковому значенні при реалізації нерухомого майна та прав кредитної вимоги, не маючи на те належних повноважень та без погодження з НБУ як заставодержателем активів (майна) банків-банкрутів за кредитами рефінансування. А це, на думку Нацбанку, призводить до недоотримання ним коштів від реалізації активів.

Натомість Фонд гарантування наполягав на законності свого рішення, оскільки, зокрема, законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» не встановлено граничних розмірів витрат Фонду на утримання та продаж майна, а також не віднесено такі витрати до фактичних, тобто таких, що підлягають оплаті лише у разі їх понесення, підтвердження та встановлення розміру таких витрат.

В ухвалі Верховного Суду не уточнюється, з якої саме причини НБУ відкликав позовні вимоги до ФГВФО, лише зауважується, що “згідно із статтею 348 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення касаційного розгляду”.

Разом з тим, ФГВФО своїм рішенням №481 від 28.02.2019 знизив “комісію” за реалізацію нерухомості та прав вимоги за кредитами з 7% до 6%.

Коментарі
Додати коментар