До новин

Між НБУ та Ощадбанком назріває конфлікт

19 серпня, 2019
Резонансні справи
Між НБУ та Ощадбанком назріває конфлікт

Члени Наглядової ради Ощадбанку вважають, що рішення НБУ про дискваліфікацію п’яти новообраних членів наглядової ради фінустанови є безпрецедентним викликом реформі корпоративного управління держбанків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну заяву членів Наглядової ради.

"Ми шоковані та збентежені рішенням НБУ дискваліфікувати 5 членів наглядової ради. П'ять висококваліфікованих фахівців із бездоганним досвідом роботи і репутацією були дискваліфіковані кваліфікаційною комісією НБУ без пояснення причин", - йдеться у зверненні.

"За відсутності пояснення можна зробити висновок лише з опублікованого сьогодні релізу НБУ, що реальною причиною відхилення кандидатур стало невдоволення деяких членів комісії НБУ недавнім рішенням ради продовжити трудовий контракт із головою правління "Ощадбанку" Андрієм Пишним", - зазначається у повідомленні.

"Ми очікували, що відповідно до загальновизнаних стандартів об'єктивності і належного проведення процесу комісія НБУ оприлюднить причини, з яких 5 з нас були дискваліфіковані, щоб дозволити нам хоча б спростувати ці заперечення", - заявили члени Наглядової ради.

Як наголошується, навіть дискреційні повноваження мають здійснюватись не в самовільній манері, а відповідно до критеріїв справедливості.

"Ми твердо впевнені, що рішення кваліфікаційної комісії НБУ не має жодних правових підстав, є упередженим та необ'єктивним. Ми звернулись із офіційним листом до Ради НБУ з вимогою запобігти цим неналежним діям стосовно членів наглядової ради системного українського банку", - йдеться у зверненні.

"Це принципова справа, щоб дії конкретних посадових осіб НБУ в цій ситуації не зашкодили його авторитету, як незалежного та неупередженого банківського регулятора", - додали в "Ощадбанку".

Нагадаємо, Кабмін затвердив наглядові ради "Ощадбанку", "Приватбанку" та "Укрексімбанку" 22 травня 2019 року за винятком членів (по одному в кожному банку) за квотою президента.

Коментарі
Додати коментар