До новин

Продаж майна банкрутів: правники говорять про зрив реформ, а в Мін’юсті радять не шукати «чорну кішку»

21 серпня, 2019
Події
Продаж майна банкрутів: правники говорять про зрив реформ, а в Мін’юсті радять не шукати «чорну кішку»

У Міністерстві юстиції вже розробили постанову Кабміну, яка стосується функціонування електронної системи продажу майна банкрутів.

Цей документ став головною темою обговорення під час круглого столу «Два місяці до початку продажів майна боржників-банкрутів по-новому. Ризики зриву реформи системи банкрутства», який організував Комітет з конкурсного права Асоціації правників України у Києві 20 серпня, повідомляє кореспондент інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація».

Зустріч була напруженою. Часто в її учасників вривався терпець, й вони вигукували свої думки з місць, перебиваючи виступ інших. Чи не найбільше «вогню» дісталося представнику Міністерства юстиції Владиславу Філатову та ДП «СЕТАМ» Миколі Писанчину.  

Наріжним каменем сварки стало єдине питання: «Хто стане адмініструвати електрону систему продажу майна банкрутів?». Наразі головних претендентів два - «ProZorro.Продажі» та «СЕТАМ». Однак, як заявляють в Асоціації правників України, шансів у ProZorro стати адміністратором небагато. Член правління АПУ Юліан Хорунжий впевнений, що постанову в Мін’юсті розробляли цілеспрямовано під «СЕТАМ».

«До учасників конкурсу висунули два дивні критерії. Перший — досвід проведення аукціонів понад три роки. Цікаво, що ДП «ProZorro.Продажі» створили лише торік. У мене запитання: ми обираємо організатора аукціону чи все ж таки адміністратора системи, ІТ-шника, якому досвід проведення аукціонів непотрібний? Другий критерій — мати кол-центр. Але ж навіщо? Підтримку користувачів здійснює не адміністратор, а електронна система», - наголошує Юліан Хорунжий.

Правник підкреслив, що за цими вимогами Мін’юст зможе обрати тільки ДП «СЕТАМ».

«Тоді одразу зазначте це в постанові, і ми зекономимо один місяць, не будемо проводити конкурс. Адже часу до набрання чинності Кодексу залишилося дуже мало - він запрацює вже за два місяці. І за цей час повністю налаштувати систему з продажу майна за таких обставин ми не встигнемо», — запевняє Хорунжий.

Також він додав, що остаточну редакцію проекту цієї постанови Мін’юст розіслав на погодження профільним відомствам, не оприлюднивши його на сайті. До того ж у середу, 21 серпня, Кабінет міністрів, за словами Хорунжого, може ухвалити цей документ. «Однак цю постанову ухвалювати не можна. Її необхідно допрацювати!» — зазначив правник.

Зі свого боку керівник експертної групи з питань банкрутства директорату правової політики Міністерства юстиції Владислав Філатов наголосив, що йому не відомий той факт, що уряд дійсно в середу розглядатиме проект постанови.

«З минулого року ми аналізували світовий досвід продажу майна, провели інвентаризацію сфери банкрутства в Україні, дослідили недоліки й переваги як «ProZorro.Продажі», так і «СЕТАМ». Це все для того, щоб зробити якісний продукт, який дасть змогу підвищити ефективність процедур банкрутства й продавати майно за найвищою ціною. Ми також провели анкетування зацікавлених осіб, після чого, власне, і розробили проект цієї постанови. Не потрібно шукати чорну кішку в чорній кімнаті! Чому ми, насамперед, говоримо про ризики зриву реформи банкротства, а не про те, які переваги ми отримаємо через це», — зазначає Владислав Філатов.

Своєю чергою заступник генерального директора «СЕТАМу» Микола Писанчин наголосив, що вони не претендують на монополію і готові брати участь у конкурсі на рівних умовах.

«Давайте проведемо відкритий, чесний конкурс з відеозаписом, де є два претенденти на адміністраторів, є незалежна комісія, та запросимо представників громадськості й зробимо аналітику результатів продаж. У кого більше, той переможе», — запропонував Писанчин.

Коментарі
Додати коментар