До новин

Розкрадання майна збанкрутілого банку: бізнесмену й нотаріусу оголосили підозри

27 серпня, 2019
Резонансні справи
Розкрадання майна збанкрутілого банку: бізнесмену й нотаріусу оголосили підозри

Підприємцю та нотаріусу збанкрутілого російського ВТБ Банку (Україна) 23 серпня оголосили про підозру у підробці документів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу прокуратури Києва.

За даними слідства, директор приватного товариства незаконно заволодів 11 об’єктами нерухомості в Харкові й Києві. Нерухомість була власністю ПАТ «ВТБ Банк (Україна)», який з 2018-го перебуває в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Аби виготовити підроблені договори купівлі-продажу 2 нежитлових приміщень у Харкові та 23 квартир у таунхаусі Голосіївського району Києва, він залучив до схеми приватного нотаріуса.

«На всі об’єкти нерухомості, що стали предметом злочину, накладено арешт. Право власності на незаконно відчужені об’єкти фактично повернуто Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в особі ПАТ «ВТБ Банк»», — повідомили в прокуратурі.

Обом учасникам схеми оголосили підозри за статтями: «заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене в особливо великих розмірах», «підроблення документів» та «зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги» Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, стаття «зловживання повноваженнями» передбачає позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

«ВТБ Банк» — російський банк, який є нащадком радянського «Внєшторгбанку». Мав свою філію в Україні з 2005 року й до 2018-го, коли оголосив про банкрутство. У листопаді 2018-го Нацбанк визнав ВТБ Банк в Україні неплатоспроможним.

18 грудня 2018 року Нацбанк України позбавив «ВТБ -Банк Україна» ліцензії, почавши процес ліквідації установи. До 18 грудня 2020 року банк, у якому діє тимчасова адміністрація, має бути ліквідований.

12 вересня 2018 року на акції української дочки банку «ВТБ» Київський апеляційний суд наклав арешт для виконання рішення Гаазького арбітражу за позовом колишнього голови ПриватБанку та інших українських компаній, що втратили активи внаслідок анексії Криму.

Як повідомлялося, СБУ встановила, що посадовці держустанови Укрспортзабезпечення закупили під виглядом лікарських засобів іншу продукцію на суму в понад 8 мільйонів гривень.

Коментарі
Додати коментар