До новин

Банк «Альянс» оскаржує штраф НБУ на 2,6 млн грн

06 вересня, 2019
Резонансні справи
Банк «Альянс» оскаржує штраф НБУ на 2,6 млн грн

21 серпня Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження в справі №640/15680/19 за позовом банку «Альянс» до НБУ про скасування рішення №358/БТ від 08.08.2019 щодо накладення штрафу.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Свій позов банк обгрунтовує тим, що регулятор прийняв відповідне рішення «виключно на висновках інспекційної перевірки Національного банку України, які викладені в Довідці» та не взяв до уваги «заперечення, надані банком щодо відсутності ризикової діяльності у сфері моніторингу».

Раніше НБУ повідомляв, що в серпні застосував до банку «Альянс» штраф на 2,6 млн грн за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, що полягала в обслуговуванні фізичних осіб (зокрема, близької особи національного публічного діяча, посадових осіб банку), які проводили фінансові операції з цінними паперами, а саме облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

«Так, продаж ОВДП на біржі здійснювався юридичними особами, які внаслідок таких дій отримували інвестиційний збиток, водночас вищевказані фізичні особи внаслідок подальшого продажу ОВДП отримували інвестиційний прибуток. Крім того, банк сам виступав учасником (брокером) вказаних фінансових операцій, а їхній характер та наслідки дають підстави вважати, що метою здійснення цих фінансових операцій може бути легалізація кримінальних доходів, конвертація (переведення) безготівкових коштів у готівку (зокрема пов`язаних зі зняттям готівкових коштів, купівлею-продажем цінних паперів). Також ці операції не мають документального підтвердження очевидної економічної доцільності (сенсу). Водночас банк фігурує у кримінальному провадженні за фактом вчинення злочинів з використанням цінних паперів», - зауважував НБУ.

Коментарі
Додати коментар