До новин

ВС скасував вимогу до НБУ виплатити 129 млн грн акціонеру Радикал Банку

13 вересня, 2019
Резонансні справи
ВС скасував вимогу до НБУ виплатити 129 млн грн акціонеру Радикал Банку

Верховний Суд 27 серпня частково задовольнив касаційну скаргу НБУ та скасував рішення судів нижчих інстанцій, якими було задоволено позов ТОВ "Промислова інноваційна компанія" (власник 71% акцій “Радикал Банку”) та вирішено стягнути з Нацбанку на користь цієї фірми 128,9 млн грн відшкодування майнової шкоди, яка, на думку компанії-позивача, була завдана їй як акціонеру внаслідок позбавлення корпоративних прав через прийняття Нацбанком в 2015 році “неправомірного рішення” (на думку позивача) про віднесення “Радикал Банку” до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на постанову суду.

При цьому суд касаційної інстанції відправив цю справу на новий розгляд у суд першої інстанції (Госпсуд м. Києва).

У ході судового процесу ТОВ "Промислова інноваційна компанія" зазначало, що постанова НБУ №452/БТ від 09.07.2015 про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних була визнана протиправною та скасована судовими рішеннями (в т.ч. рішенням Вищого адмінсуду, яке Верховний Суд відмовився переглядати) в межах розгляду іншої справи - №826/24203/15 (за відповідним позовом ТОВ "Промислова інноваційна компанія" до Нацбанку).

Водночас Верховний Суд у своїй постанові від 27 серпня констатував, що суди попередніх інстанцій не надали належної оцінки доводам НБУ про його особливий правовий статус у спірних правовідносинах та залишено поза увагою, що шкода, відповідно до статті 1173 Цивільного кодексу, відшкодовується державою, АР Крим або органом місцевого самоврядування.

“Суди попередніх інстанцій не надали оцінки доводам відповідача, що в даний час здійснюється ліквідаційна процедура ПАТ «Радикал Банк», проте позивач продовжує бути акціонером цього банку, права власності на зазначені акції банку його позбавлено не було, а в силу статті 319 Цивільного кодексу України та статті 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» лише обмежено на певний період право позивача на управління банком.

Проведення розрахунків з акціонерами є заключним етапом ліквідації банку. Оскільки процедура ліквідації ПАТ "Радикал Банк" не завершена, суди попередніх інстанцій дійшли також передчасного висновку про заподіяння шкоди позивачу шляхом позбавлення його корпоративних прав, оскільки позивача не було позбавлено права власності на акції банку, а лише обмежено на певний період право на управління банком”, - наголосив Верховний Суд.

Також суд касаційної інстанції зауважив, що оскільки саме ФГВФО забезпечує виведення “Радикал Банку” з ринку, “обґрунтованими є доводи скаржника [НБУ, - ред.] про необхідність вирішення питання щодо залучення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яке не було вирішене судами, всупереч вимогам статей 50, 267 Господарського процесуального кодексу”.

“Під час нового розгляду справи суду першої інстанції слід дослідити наявні у справі докази, всебічно, повно й об`єктивно встановити обставини справи та вирішити спір відповідно до вимог чинного законодавства”, - резюмував Верховний Суд.

Нагадаємо, що “Радикал Банк”, як і низку інших фінустанов на ринку, неофіційно пов’язували з представниками “Сім’ї”.

За даними НБУ, на 11.06.2015 бенефіціарами ТОВ "Промислова інноваційна компанія" були Шпак Максим Олександрович та Веремійченко Анрі Георгійович (наразі у держреєстрі кінцевими власниками фірми зазначені Шпак Олександр Григорович і Веремійченко Андрій Георгійович).

Коментарі
Додати коментар