До новин

Відбулось засідання Ради громадського моніторингу при ФГВФО

28 жовтня, 2019
Події
Відбулось засідання Ради громадського моніторингу при ФГВФО

Рада громадського моніторингу при ФГВФО провела засідання, на якому обговорювались питання законодавчих ініціатив Фонду, стан претензійно-позовної роботи з пов’язаними з неплатоспроможними банками особами та ініціативи зі створення міжвідомчої робочої групи з посилення прав вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу відомства.

У засіданні окрім членів РГМ, взяли участь заступники директора-розпорядника Фонду Андрій Оленчик та Віктор Новіков, керівники відповідних підрозділів Фонду.

«Під час засідання відбулась презентація законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності виведення банків з ринку та управління майном (активами) банків. Детально обговорювались перспективи забезпечення задоволення вимог та відшкодування збитків кредиторів  банків, що виводяться з ринку», - зазначили у прес-службі Фонду.

Зокрема, Андрій Оленчик окреслив основні новації законопроекту, які стосуються забезпечення прав кредиторів.

Так, проект закону передбачає зміни строків здійснення ліквідаційної процедури з максимальних п’яти до трьох років для здійснення основної процедури ліквідації з можливістю продовження до остаточної реалізації всіх активів або виконання зобов’язань перед кредиторами. Це забезпечить можливість здійснення заходів щодо повернення активів та відновлення їх вартості.

Також в законопроекті виписані норми, які допускають відшкодування шкоди кредиторам після завершення ліквідаційної процедури за рахунок коштів, отриманих Фондом в результаті дій щодо стягнення коштів з пов’язаних осіб та інших осіб, які отримали від банку майнову вигоду.

Ще - розширюються права Фонду ініціювати судові провадження у будь-яких юрисдикціях щодо збитків, заподіяних банку на тимчасово окупованих територіях внаслідок націоналізації чи експропріації майна банку та  його руйнування або знецінення. Одержані в результаті таких процесів кошти спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів. Також передбачені заходи з підвищення вартості майна (активів) банку, що ліквідується, шляхом використання гнучких інструментів по роботі з позичальниками.

«Одним із завдань цього законопроекту є забезпечення прав фізичних осіб-кредиторів на отримання коштів з неплатоспроможних банків, навіть у разі закінчення основної ліквідаційної процедури», - підсумував Оленчик.

«РГМ вітає ініціативи Фонду в частині посилення та конкретизації  відповідальності осіб, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам шкоди. Сподіваємось, що подібні зміни до профільного законодавства приведуть до позитивного для вкладників результату», - наголосив Голова РГМ Максим Гарус.

Підсумком обговорення стало рішення членів Ради громадського моніторингу спрямувати звернення до президента України, Ради фінансової стабільності України з вимогами активізувати діяльність з вирішення проблем вкладників – кредиторів неплатоспроможних банків.

Коментарі
Додати коментар