До новин

Верховний Суд розгляне питання про правонаступництво ПАТ «Укрінбанк»

05 листопада, 2019
Резонансні справи
Верховний Суд розгляне питання про правонаступництво ПАТ «Укрінбанк»

У вівторок, 5 листопада 2019 року Велика Палата Верховного Суду продовжить розгляд справи та, ймовірно, ухвалить рішення у справі, від якої залежатиме вирішення питання про правонаступництво ПАТ «УКРІНБАНК», а відтак – про здійснення виплат його кредиторам.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на пресслужбу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Йдеться про розгляд Великою Палатою Верховного Суду справи №925/698/16, суть якої зводиться до того, чи має право ПАТ «Укрінком» передавати третім особам права вимоги за боргами тих чи інших юридичних осіб перед ПАТ «Укрінбанк», - зазначили у ФГВФО.

Справа розглядається за позовом ТОВ «ФК «Інвест ресурс», яка намагається стягнути борг з ПАТ «Юрія», що є боржником неплатоспроможного ПАТ «УКРІНБАНК».

«Цей борг компанії-позивачу переуступила фінансова компанія ПАТ «Укрінком», яка не маючи банківської ліцензії, називає себе правонаступницею ПАТ «УКРІНБАНК». Такі дії, по суті, спрямовані на виведення активів ПАТ «УКРІНБАНК». Від рішення Великої Палати Верховного Суду у цій справі залежатиме розв’язання питання про правонаступництво ПАТ «УКРІНБАНК», а відтак – про поновлення процедури виведення цього банку з ринку», - додали у Фонді.

Засідання розпочнеться о 16:00 5 листопада 2019 року за адресою вул. П. Орлика, 4а.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів розпочав виведення цього банку з ринку у грудні 2015 року після ухвалення Правлінням НБУ постанови про визнання ПАТ «УКРІНБАНК» неплатоспроможним. Відтоді Фонд виплатив вкладникам ПАТ «УКРІНБАНК» близько 1,8 млрд грн. Однак 14 липня 2016 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було внесено зміни, внаслідок яких ПАТ «УКРІНБАНК» було перейменовано на ПАТ «Укрінком», а місце розташування юрособи змінено із м. Києва на м. Сєвєродонецьк Луганської області (обставини внесення цього запису з’ясовують правоохоронні органи).

Рішення про визнання «Укрінбанку» неплатоспроможним було оскаржено колишніми акціонерами у суді, 09.08.2019 Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду залишив в силі рішення судів першої та апеляційної інстанції, якими було задоволено відповідний позов ПАТ «Укрінком».

Паралельно ПАТ «Укрінком» намагається через суди довести, що є правонаступником «Укрінбанку» і веде активну роботу зі стягнення заборгованості з ряду позичальників банку.

Відповідно до даних держреєстрів, зафіксовано близько 100 фактів відчуження нерухомого майна та зняття обмеження із об’єктів, які виступали забезпеченням під видані банком кредити.
Коментарі
Додати коментар