До новин

Екскерівники збанкрутілого Вектор Банку попалися на виведенні 167 мільйонів з фінустанови

06 листопада, 2019
Резонансні справи
Екскерівники збанкрутілого Вектор Банку попалися на виведенні 167 мільйонів з фінустанови

Екс-голова правління ПАТ «Вектор Банк» спільно з головою спостережної ради та іншими посадовими особами банку, за допомогою фіктивних фірм, під виглядом надання кредитів, незаконно виводили кошти з банку. Учасникам цієї злочинної схеми було оголошено про підозру.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на пресслужбу Нацполіції.

За її даними, працівники департаменту кіберполіції спільно зі співробітниками Державного бюро розслідувань та Генеральної прокуратури встановили, що з 2015 року службові особи Вектор Банку використовували злочинну схему для розтрати майна банку.

Для цього вони вчиняли завідомо збиткові операції, зокрема, надавали кредити фіктивним підприємствам, управлінням яких займалися посадові особи ПАТ «Вектор Банк». Це було підтверджено під час проведення слідства. Зокрема, печатки підприємств-позичальників зберігалися у приміщенні банку, а зловмисники самостійно їх використовували.

Зазначені підприємства не здійснювали господарської діяльності та не мали доходів для обслуговування кредитної заборгованості. Під час укладення кредитних угод позичальники надавали документи стосовно наявності заставного майна (товарів в обороті, які фактично за вказаними у документах місцями зберігання були відсутні від початку укладення кредитних договорів), про що було достовірно відомо посадовим особам банку.  Експертиза підтвердила їх фіктивність.

Учасникам злочинної групи, в тому числі екс-голові Правління банку та колишнім керівникам структурних підрозділів банку, повідомлено про підозру за епізодом незаконного перерахування 28 мільйонів гривень.

Дії п’ятьох учасників злочинної групи кваліфіковано за ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Одному з них також оголошено про підозру за ст.366 (Службове підроблення) КК України. Їм загрожує  до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Коментарі
Додати коментар