До новин

У Києві судді обговорили експериментальне банкрутство

09 грудня, 2019
Події
У Києві судді обговорили експериментальне банкрутство

Круглий стіл було організовано з метою обговорення практичних аспектів і проблемних питань застосування Кодексу України з процедур банкрутства.

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на фейсбук-сторінку Верховного суду.

У четвер, 5 грудня, КГС ВС спільно з Господарським судом міста Києва провели круглий стіл «Експериментальне банкрутство чи межа досконалості» за участю суддів місцевих та апеляційних господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, арбітражних керуючих, представників профільних відомств, провідних юридичних компаній, фінансових установ, експертів та науковців. Про це повідомляє прес-служба ВС.

Захід відбувся на базі Господарського суду міста Києва, до якого в режимі відеоконференції долучилися Південно-Західний і Східний апеляційні господарські суди та господарські суди Харківської, Донецької та Одеської областей.

Основними спікерами стали судді Судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Білоус та Олег Васьковський, суддя-спікер Сергій Жуков і секретар судової палати Володимир Погребняк.

Захід організовано з метою обговорення практичних аспектів і проблемних питань застосування Кодексу України з процедур банкрутства, погодження спільних напрямів щодо їх вирішення та напрацювання єдиної судової практики у цій сфері.

Модерували захід секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк та суддя Господарського суду міста Києва Денис Мандичев.

У вітальному слові заступник голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов нагадав, що інститут банкрутства має тривалу практику застосування у багатьох країнах світу, проте в Україні довгий час не розвивався. І лише з проголошенням нашою державою незалежності та визначенням нового економічного вектора стало можливим його відродження. Очільник КГС ВС висловив сподівання, що прийняття Кодексу України з процедур банкрутства має сприяти покращенню позицій України в рейтингу Doing Business за індикатором «Врегулювання неплатоспроможності».

За словами Богдана Львова, деякі норми Кодексу викликають низку дискусійних питань. У зв’язку з чим, на його думку, господарські суди, Міністерство юстиції України як державний орган з процедур банкрутства, арбітражні керуючі та їх саморегулівні організації повинні усвідомити необхідність об’єднання зусиль і налагодження співпраці з метою виявлення недоліків у законодавстві та практиці його застосування, які призводять до тривалості та значних фінансових затрат процедур банкрутства, а також спільного пошуку шляхів їх усунення.

На переконання заступника голови ВС, голови КГС ВС Богдана Львова, проведення таких заходів є запорукою досягнення консенсусних рішень щодо правильного та однакового застосування законодавства у сфері банкрутства.

Судді судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС детально зупинилися на деяких процесуальних аспектах розгляду справ щодо окремих категорій боржників, на правових проблемах застосування Кодексу України з процедур банкрутства і розповіли про здійснення господарськими судами подальшого розгляду справ про банкрутство відповідно до Прикінцевих та Перехідних положень цього Кодексу тощо.

Оскільки справи про банкрутство становлять окрему велику категорію у господарському судочинстві, то обговорення новел профільного законодавства викликає особливий інтерес та жваву дискусію серед профільних фахівців і суддів-господарників.

Коментарі
Додати коментар