До новин

"Енергоринок" ініціював власне банкрутство

21 січня, 2020
Банкрутство підприємств
"Енергоринок" ініціював власне банкрутство

Держпідприємство “Енергоринок” звернулося в Госпсуд Києва із заявою про відкриття провадження у справі про своє банкрутство у зв`язку з неможливістю погасити заборгованість.



Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на відповідну ухвалу суду від 25 листопада 2019 року.

У грудні суд повернув держкомпанії вказану заяву через її недоліки, оскільки до заяви серед іншого не було додано рішення власника (органу, уповноваженого управляти майном) боржника.

“Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків”, - зауважив Госпсуд м. Києва.

Нагадаємо, “Енергоринок” до кінця червня 2019 року виконував функцію оптового постачальника електроенергії. Із 01.07.2019 в Україні запущена нова модель оптового ринку електроенергії, яка передбачає ліквідацію ДП "Енергоринок" як єдиного покупця і продавця електроенергії. Відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", ДП "Енергоринок" здійснює діяльність до повного погашення кредиторської та дебіторської заборгованості за електроенергію.

Власником ДП “Енергоринок” є Кабмін.

Наразі в держреєстрі статус підприємства - “не перебуває в процесі припинення”.

У липні 2019 року Госпсуд м. Києва відкрив провадження в справі №910/9796/19 за позовом держпідприємства “Енергоатом” (оператор чотирьох українських АЕС) до держпідприємства “Енергоринок” про стягнення 19 млрд грн заборгованості, з яких 9,8 млрд грн - основний борг та 9,2 млрд грн - інфляційні втрати.

Торік у серпні Госпсуд м. Києва відкрив провадження в справі за позовом “Укренерго” до “Енергоринку” про стягнення 1,68 млрд грн заборгованості.

За даними “Енергоринку”, на початок 2019 року серед його найбільших боржників були держпідприємство "Регіональні електричні мережі" (15,15 млрд грн), яке в процедурі банкрутства та спеціалізується на поставках електроенергії для вуглепрому; "Луганське енергетичне об`єднання" (5,4 млрд грн); ДТЕК Донецькі електромережі (5,2 млрд грн); ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля (2,1 млрд грн); "Луганськобленерго" (1,6 млрд грн); Одесаобленерго (1,1 млрд грн); Черкасиобленерго (1 млрд грн); Запоріжжяобленерго (1 млрд грн); ДТЕК Крименерго (793 млн грн); ДТЕК Дніпровські електромережі (553 млн грн); інші компанії (3,3 млрд грн).

У листопаді 2019 року “Енергоринок” у межах справи про банкрутство ТОВ “Луганське енергетичне об’єднання” заявив про вимоги до боржника на 5,7 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар