До новин

Призначили до розгляду мільярдний позов Суркісів у справі Приватбанку

10 лютого, 2020
Резонансні справи
Призначили до розгляду мільярдний позов Суркісів у справі Приватбанку

Велика палата Верховного суду призначила до розгляду справу за позовом родини Суркісів до Національного банку на 16 березня.

Про це повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на пресслужбу НБУ.

На останньому засіданні суду 31 січня справа була відкладена у зв’язку з поданням клопотання Кабінету Міністрів про заміну відповідача. У 2019 році Мінфін передав 100% акцій ПриватБанку уряду. Саме цим обумовлено клопотання Кабміну про заміну відповідача.

Члени сім’ї Суркісів намагаються у суді довести, що не є пов'язаними з ексвласниками ПриватБанку особами. Також вони хочуть скасувати конвертацію їх коштів на понад 1 млрд грн на акції ПриватБанку під час націоналізації (процедура bail-in).

Під час націоналізації ПриватБанку була проведена процедура bail-in, яка полягала в обміні коштів пов’язаних з ексвласниками банку осіб на акції додаткової емісії. Це було зроблено для зменшення навантаження на державу у ході входження в капітал банку. Загалом під bail-in потрапили кошти на 29,4 млрд грн.

Зазначимо, що рішення суду апеляційної інстанції вже є чинним, тому ПриватБанк сплатив сім'ї Суркісів їх 1 млрд грн за вирахуванням їх боргів перед ПриватБанком.

На сьогодні кількість позовів до НБУ про скасування зв'язності та bail-in налічує близько 50 на загальну суму 20 млрд грн.

Ще 17 травня 2017-го Окружний адміністративний суд Києва під керівництвом судді Євгена Аблова у справі № 826/20221/16 скасував рішення комісії НБУ № 105/2016 щодо визнання пов'язаними з ПриватБанком особами таких осіб, як Ігор Суркіс, Світлана Суркіс, Поліна Ковалик, Григорій Суркіс, Марина Суркіс, Рахміль Суркіс. Суд постановив повернути сім'ї 1,047 млрд грн, $266,9 тис., 7,86 тис. євро.

Коментарі
Додати коментар