До новин

Влада обіцяє – ринку землі цьогоріч бути

12 лютого, 2020
Події
Влада обіцяє – ринку землі цьогоріч бути

У Києві відбувся II Business & Legal Agri Forum, організований виданням «Юридична практика», на якому говорили про майбутній ринок землі та доцільність проведення реформ в аграрному секторі країни.

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація».

Перша сесія була присвячена темі «Ринок землі: українська перспектива». Уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко зазначив, що на сьогоднішній день наша країна, з точки зору перспектив і розвитку, має найбільшу потужність саме в аграрному секторі економіки. І за 20 років саме в цій галузі зроблено просто неймовірний прорив.

«Земельна і аграрна реформа потрібні виключно з тих мотивів, щоб дати наступний поштовх для розвитку аграрного сектору», - наголосив він.

Наразі, на думку експерта, невизначений правовий статус землі гальмує будь-які процеси розвитку в цій галузі. За 17 років мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення придумано безліч схем, як привласнити землю та обдурити державу.

«Головний інсайт цієї зустрічі, особливо для тих, хто глибоко переконаний, що нас можуть зупинити 4 000 правок, які треба розглянути для того, щоб прийняти законопроект щодо ринку землі – це нас не зупинить. І в 2020 році, як би не складалася ситуація, законопроект буде прийнято. Це принципове питання для правлячої партії», - пообіцяв Лещенко.

Також уповноважений президента зазначив, що після того, як зробили аудит в агросекторі країни, питання щодо доцільності земельної реформи відпало саме собою.

«Я хочу озвучити три ключові цифри, які в повній мірі характеризують мораторій на продаж землі. Якщо у 2016 році державних і комунальних земель в Україні було трохи більше 10 млн га, то останні данні Держгеокадастру показали, що таких земель залишилося трохи більше 7 млн га.  У власності державних підприємств, згідно з договорами, повинно перебувати більше 120 тисяч гектарів землі, а реально маємо лише 62 тис га. Провели інвентаризацію в Національній академії аграрних наук України, назбирали 48 кримінальних проваджень. Керівництву вже вручили підозри, наразі ведеться слідство. Сотні тисяч га по схемам виводили із державної власності», - поділився інсайдом Роман Лещенко.

Також він підкреслив, що держава зараз взяла земельне питання під пильний контроль і відслідковує та співставляє данні із супутників  з довідками про те, які поля обробляються. Згідно з цими даними, наразі близько 10 млн га землі сільськогосподарського призначення засіваються, але за офіційними документами на цих землях нічого не вирощують. І якщо взяти сукупний вал надходжень до бюджету і тіньовий вал зерна, яке вирощується на цих «пустих» площах, то вийде цифра $20 млрд, які не доходять до бюджету країни і годують тіньовий ринок.   

Фото: Злата Павлюченко

 

Коментарі
Додати коментар