До новин

Солідарна та субсидіарна відповідальності – важливий вектор судової практики

17 лютого, 2020
Банкрутство підприємств
Солідарна та субсидіарна відповідальності – важливий вектор судової практики

Комітет з конкурсного права Асоціації правників України організував та провів Круглий стіл на тему: «Роль солідарної та субсидіарної відповідальності у підвищенні ефективності інституту банкрутства – один з основних векторів судової практики».

На Круглому столі, що відбувся у понеділок 17 лютого, були присутні судді Верховного суду, представники Мінюсту та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, народні депутати України, арбітражні керуючі, правники, які практикують у сфері відновлення платоспроможності, науковці тощо.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Модератор круглого столу, Голова Комітету АПУ з конкурсного права, член Ради Національної асоціації арбітражних керуючих України, Ірина Сербін у своїй вступній промові зазначила, що після набрання чинності Кодексом України з процедур банкрутства, однією з найактуальніших тем із  застосування норм Кодексу є питання притягнення до солідарної та субсидіарної відповідальності боржників.

Під час круглого столу правники розглянули питання солідарної відповідальності керівника-боржника, ризики для менеджменту та можливості для кредиторів. Також детально зупинилися на нюансах Кодексу, які можуть дозволити звільнити керівника підприємства-банкрута від солідарної відповідальності.

Також учасники Круглого столу обговорили, яких трендів слід очікувати в найближчому майбутньому в судовій практиці в питання субсидіарної відповідальності власників. Проаналізували роль кредиторів у розвитку інституту субсидіарної відповідальності: чому активна позиція учасників провадження у справі про банкрутства може позитивно впливати на рейтинги України в Doing business.

Окрему увагу приділили інструментам покращення повернення боргів, адже наразі середній показник України  - 9 центів з одного долара, тоді, як у Норвегії – 93. Виправити цю ситуацію на думку учасників Круглого столу можна тільки загальними зусиллями судової та виконавчої влади, фахової спільноти та самих арбітражних керуючих.

 

Коментарі
Додати коментар