До новин

Наглядова рада ОПЗ скасувала конкурс, на якому перемогла компанія Коломойського

11 березня, 2020
Резонансні справи
Наглядова рада ОПЗ скасувала конкурс, на якому перемогла компанія Коломойського

Наглядова рада Одеського припортового заводу екстрено скасувала конкурс з відбору постачальника давальницької сировини.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Liga.net.

В ОПЗ причиною скасування називають неконкурентні дії учасника конкурсу - компанії Укрнафтобуріння, "яка надала значно завищену, економічно необґрунтовану і ризикову цінову пропозицію".

Зокрема, «Укрнафтобуріння» запропонувало карбамід за ціною $77 за тонну і аміак - по $39,5 за тонну. В ОПЗ зазначають, що при такій вартості неможливо забезпечувати беззбиткову бізнес-модель.

В ОПЗ уточнюють, що в Фонді держмайна України (ФДМУ) вважають завищену ціну ризиком невиконання давальцем власних контрактних зобов`язань. В результаті, це могло привести до зупинок ОПЗ.

У наглядовій раді заводу вважають, що власники «Укрнафтобуріння» прагнуть таким чином отримати важелі управління заводом і намагаються взяти його під контроль. «В результаті чого будуть повернуті корупційні схеми на завод, знижена його ринкова вартість та створені передумови для переходу ОПЗ в приватні руки за безцінь», - йдеться в повідомленні.

В ОПЗ зауважують, що ФДМУ підтримав рішення наглядової ради підприємства. За словами заступника голови ФДМУ і голова наглядової ради ОПЗ Сергія Ігнатовського, у майбутнього переможця конкурсу з відбору давальця має бути реалістичний бізнес-план, що дає гарантію для безперебійної роботи ОПЗ.

В.о. голови правління ОПЗ Микола Синиця уточнив, що скасування результатів конкурсу не вплине на роботу ОПЗ. Крім того, будуть забезпечені всі умови для стабільної роботи компанії-давальця після проведення нового конкурсу.

Як зазначається, про деталі нового конкурсу повідомлять пізніше.

При цьому перший заступник голови правління ОПЗ Микола Щуріков написав у Facebook, що конкурс скасований, незважаючи на привабливі пропозиції учасників. За словами Щурікова, наглядова рада навмисно створювада умови для зриву конкурсу.

«Сподіваюся, що ці факти найближчим часом будуть вивчатися правоохоронними органами», - додав Щуріков.

Він вважає, що якби прийняли пропозицію “Укрнафтобуріння”, то ОПЗ зміг би не тільки виправити фінансове становище, а й розрахуватися з багатьма боргами.

5 березня Щуріков повідомив, що компанія «Укрнафтобуріння» перемогла в конкурсі для відбору постачальника сировини на ОПЗ. Тоді він уточнив, що офіційний результат оприлюднять 10 березня.

Із 2012 по 2014 роки року єдиним постачальником газу на ОПЗ була група Ostchem, що належить Дмитру Фірташу. Після цього співробітництва ОПЗ виявився винен компанії Фірташа $250 млн. Цей борг підтвердив Стокгольмський арбітраж, але Верховний суд відповідне рішення не визнав.

Також ОПЗ має борг на 2,2 млрд грн перед Нафтогазом. З цієї суми завод у вересні виплатив 2,2 млн грн.

ОПЗ простоював з кінця квітня 2018 року, поки не відновив роботу 5 серпня 2019 року. Завод запустився за договором переробки давальницької сировини від компанії «Агро Газ Трейдинг».

24 січня Кабінет міністрів призначив в.о. глави ОПЗ Миколу Синицю.

Одеський припортовий завод - публічне акціонерне товариство. 99,5% заводу належить державі, і управляється Фондом державного майна. Завод спеціалізується на виробництві аміаку і карбаміду, а також перевантаженні хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт.

«Укрнафтобуріння» - одна з найбільших приватних газодобувних компаній в Україні. Основними власниками є Ігор Коломойський, Віталій Хомутинник і Павло Фукс. Голова правління компанії - Михайло Бакуненко, який до переходу в УНБ був заступником голови правління Укрнафта (42% акцій належить І. Коломойському та його партнерам).

Коментарі
Додати коментар