До новин

Промінвестбанк каже, що його акції та кошти арештували на вимогу компанії Коломойського

16 березня, 2020
Резонансні справи
Промінвестбанк каже, що його акції та кошти арештували на вимогу компанії Коломойського

Промінвестбанк заявив, що 10.03.2020 Госпсуд м. Києва задовольнив заяву ТОВ «Крим Дівелопмент» (пов’язують з Ігорем Коломойським) про забезпечення позову та наклав арешт на акції Промінвестбанку, заблокував кошти банку на рахунках в НБУ та інших банках України, а також вжив низку інших забезпечувальних заходів, “які можуть призвести до повної зупинки банку та його неплатоспроможності” (цитата з повідомлення Промінвестбанку).

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на сайт банку.

Як додає “БізнесЦензор”, у своєму позові компанія "Крим Дівелопмент" оскаржила законність продажу акцій Промінвестбанку на фондовій біржі ПФТС за 268,7 млн грн, вважаючи, що аукціон був проведений з порушенням законодавства, а ціна лота виявилася занижена.

Суд у рамках забезпечення позову в т.ч. заборонив здійснювати будь-які дії з акціями банку, а також здійснювати реорганізацію або ліквідацію банку, змінювати органи його управління.

Як констатується, ТОВ "Фондова компанія "Фаворит" хотіло домогтися зміни судді в цьому процесі, вказуючи, що разом з позовом "Крим Девелопмент" аналогічні позови подали щонайменше 6 пов`язаних компаній, однак відповідне клопотання було відхилене судом.

Раніше біржа ПФТС повідомила, що 4 березня на проведеному нею аукціоні був проданий пакет з 99,77% акцій Промінвестбанку за 268,7 млн ​​грн. Хто став покупцем, не уточнювалося.

Російський "Внєшекономбанк" (ВЕБ.РФ) заявив, що продаж підконтрольного йому Промінвестбанку є порушенням норм міжнародного права. ВЕБ.РФ декларував намір оскаржити продаж в іноземному суді.

Нацбанк заявляв, що не отримував пакет документів для погодження набуття істотної участі в Промінвестбанку. НБУ зауважував, що “про ризики набуття істотної участі в банку без погодження регулятора Національний банк повідомив Міністерство юстиції та організатора торгів із продажу акцій Промінвестбанку, що відбулись 4 березня”.

“Особа, яка набула істотну участь без такого погодження, може бути позбавленою права голосу та оштрафованою, тоді як структура власності самого банку може бути визнаною непрозорою. Непрозора структура власності може стати підставою для віднесення банку до категорії проблемних, а згодом – у разі неусунення порушення – банк може бути визнаний неплатоспроможним.

Національний банк не втручається в процес виконання судових рішень. Разом із цим існують передбачені чинним законодавством інструменти для дотримання вимоги щодо отримання попереднього погодження Національного банку під час переходу права власності на акції банку. Одним із таких інструментів є включення до договору купівлі-продажу відкладальної умови, за якою фактичний перехід права власності на акції банку відбувається після отримання погодження регулятора", - йшлося в заяві Нацбанку.

На днях видання Stockworld.com.ua з посиланням на власне джерело повідомляло, що покупцем 99,77% Промінвестбанку на відповідному аукціоні могла стати компанія, пов’язана з інвестфондом VR Capital, “який профінансував угоду і фактично став реальним покупцем банку” (цитата).

Як повідомлялося, у І кварталі 2019 року Промінвестбанк продав 5-мільярдний борг “Укрзалізниці” для VR Capital Group, яку створив інвестбанкір Річард Дітц (Richard Deitz) - у минулому він був одним із засновників інвесткомпанії “Ренесанс Капітал” (як повідомлялося, після кризи 1998 року продав свою частку в “Ренесансі”).

VR Capital - партнер групи ICU (мали спільний “сонячно-енергетичний” бізнес).

03.03.2020 ВЕБ.РФ зазначав, що Україні не вдалося оскаржити торішнє рішення арбітра Стокгольмського арбітражу, який заборонив продавати Промінвестбанк.

ВЕБ.РФ подав позов до України і в межах відповідної справи в серпні-2019 попросив арбітраж вжити забезпечувальних заходів, щоб запобігти примусовому продажу акцій Промінвестбанку на аукціоні. Як зазначається, тоді арбітр заборонив Україні здійснювати будь-які дії, спрямовані на продаж акцій банку. Україна вирішила оскаржити це рішення перед повним складом трибуналу, до якого входив і призначений Україною арбітр.

За інформацією ВЕБ.РФ, 02.03.2020 арбітраж залишив у силі згадану заборону.

Як відомо, 18.12.2019 Київський апеляційний суд задовольнив заяву Міністерства юстиції України та зупинив провадження в справі №824/178/19, у рамках якої російська держкорпорація ВЕБ.РФ просить суд надати дозвіл на виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 28.08.2019, яким за клопотанням ВЕБ.РФ - у межах забезпечення позову російської держкорпорації - було зобов`язано державу Україна (в особі державної виконавчої служби Міністерства юстиції) зупинити примусову реалізацію акцій Промінвестбанку, власником яких є ВЕБ.РФ.

Київський апеляційний суд зупинив провадження у вказаній справі до розгляду Стокгольмським арбітражем клопотання держави Україна про скасування згаданого арбітражного рішення від 28.08.2019.

22.01.2020 Київський апеляційний суд відмовився задовольнити заяву ВЕБ.РФ про поновлення провадження в справі №824/178/19 щодо визнання і надання дозволу на виконання рішення арбітра Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма від 28.08.2019 з подальшим вжиттям заходів забезпечення позову шляхом заборони примусового продажу акцій Промінвестбанку.

11.03.2020 Київський апеляційний суд відмовився задовольнити заяву ВЕБ.РФ про забезпечення позову (в справі №824/178/19), в якій російська держкорпорація просила суд заборонити Міністерству юстиції, біржі “ПФТС”, переможцю аукціону з продажу 99,77% акцій Промінвестбанку та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії щодо підписання та виконання біржового контракту за результатами аукціону від 04.03.2020 з продажу 99,77% акцій Промінвестбанку (до набрання законної сили судовим рішенням про визнання і надання дозволу на виконання рішення арбітра Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма від 28.08.2019).

Коментарі
Додати коментар