До новин

Через коронавірус до кінця травня велика кількість авіакомпаній можуть збанкрутувати

18 березня, 2020
Банкрутство підприємств
Через коронавірус до кінця травня велика кількість авіакомпаній можуть збанкрутувати

До кінця травня 2020 року більшість авіакомпаній у світі збанкрутують.

Про це йдеться у дослідженні міжнародного Центру авіації CAPA, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Оскільки вплив коронавірусу та численні реакції урядів на подорожі впливають на авіагалузь, ймовірно, багато авіакомпаній вже були загнані в технічне банкрутство або, принаймні, істотно порушують боргові домовленості. Запаси готівки швидко скорочуються, оскільки флоти простоюють на землі, а рейси виконуються менше, ніж наполовину.

Попередні замовлення значно програють скасуванням рейсів, і щоразу, коли з'являється нова урядова рекомендація, вона перешкоджає польотам. Попит вичерпується абсолютно безпрецедентними темпами.

У той час, коли уряди борються з проблемами коронавірусу в галузі охорони здоров'я, стає очевидним, що у них мало інстинкту для спільних дій. Повідомлення змішані і часто абсолютно різні.

Кожна країна ухвалює рішення, яке здається найбільш прийнятним для неї, правильне або неправильне, без урахування сусідів або торгових партнерів. Коли, наприклад, президент Трамп беззастережно оголосив про припинення доступу авіакомпаній до більшості європейських країн, він навіть не повідомив своїх європейських урядових колег заздалегідь, не кажучи вже про те, щоб консультуватися з ними. Інші уряди показали себе трохи краще.

Побоювання полягає в тому, що після відновлення зруйнованої системи авіакомпаній буде переважати аналогічний національний особистий інтерес. Це важливо, тому що авіаційна промисловість - це набагато більше, ніж здоров'я авіакомпаній. Це має вирішальне значення для глобальних комунікацій і торгівлі.

Деякі виживуть – і це очевидно. Китайські авіалінії в основному підтримуються урядом, тому, принаймні, великі компанії залишаться платоспроможними; ціни на їхні акції відображають це. У той час як акції багатьох інших великих міжнародних авіакомпаній впали на 50% і більше, акції трьох найбільших китайських авіакомпаній втратили лише трохи більше 10%. Аналогічним чином, великі компанії США (за підтримки спілок) матимуть лобістську владу для доступу до державних субсидій; вони вже докладають усіх зусиль, щоб досягти цього.

Деякі інші національні європейські уряди - і, можливо, навіть ЄС - також будуть надавати вибіркову підтримку (деяким з) їхніх авіакомпаній. Перевізники Перської затоки також, ймовірно, будуть підтримані їх відповідними власниками. Перспективи для багатьох приватних авіакомпаній не завжди такі яскраві.

Коментарі
Додати коментар