До новин

Лагуну не вдалося позбутися поруки по мільярдним боргам Дельта Банку перед Ощадбанком

08 квітня, 2020
Резонансні справи
Лагуну не вдалося позбутися поруки по мільярдним боргам Дельта Банку перед Ощадбанком

11 березня Госпсуд Києва відмовився задовольнити позов Миколи Лагуна до Ощадбанку у справі №910/14979/19 про визнання недійсним договору поруки (за борговими зобов’язаннями Дельта Банку перед Ощадбанком).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Ще 11.10.2017 Верховний Суд скасував рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ в справі №757/22651/15-ц за позовом Ощадбанку до Миколи Лагуна та залишив у силі рішення перших двох інстанцій, згідно з якими з М. Лагуна як з поручителя по зобов’язанням Дельта Банку по договорам про коррахунки має бути стягнуто 111,8 млн дол, 12,45 млн євро та 948 млн грн боргу.

Лагун - колишній мажоритарний акціонер Дельта Банку - свій позов у справі №910/14979/19 обґрунтовував тим, що договір поруки був укладений «під впливом тяжкої для нього обставини та вкрай на невигідних умовах».

При цьому позивач посилався на анексію Росією Криму, конфіскацією окупаційною адміністрацією всього нерухомого та рухомого майна Дельта Банку на півострові, заборону НБУ здійснювати діяльність на відповідній території, а також події, пов’язані з політичною і фінансовою кризою, воєнними діями на сході України, що призвело до відтоку коштів, розміщених на рахунках фізичних та юридичних осіб у Дельта Банку та вплинуло на фінансовий стан банку.

Разом з тим, суд дійшов висновку, що вказані події «не є важкими обставинами в розумінні приписів статті 233 ЦК України, оскільки, такі обставини не є виключними саме щодо позивача (так як стосуються і інших суб’єктів господарювання на території України)».

У свою чергу Ощадбанк у ході судового процесу зауважував, що з моменту ухвалення судом рішення про стягнення з поручителя заборгованості за договором поруки до цього часу на користь Ощадбанку «не надійшло жодних коштів у рахунок погашення боргу».

Нагадаємо, Укрексімбанк відсудив у Миколи Лагуна 39 млн дол.

Нещодавно Верховний Суд підтвердив арешт активів банкіра в справі за позовом ФГВФО на 691 млн грн.

Суд касаційної інстанції також розглядає скаргу ФГВФО на рішення судів нижчих інстанцій, якими було залишено без розгляду позов Фонду до Лагуна та інших колишніх керівників Дельта Банку про відшкодування шкоди на суму 19,83 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар