До новин

Стало відомо, чим керувався суд у скасуванні націоналізації Приватбанку

27 квітня, 2020
Резонансні справи
Стало відомо, чим керувався суд у скасуванні націоналізації Приватбанку

Рішення Окружного адміністративного суду про незаконність націоналізації Приватбанку від 18 квітня 2019 року не оприлюднене, проте ЗМІ повідомили, через які причини суд визнав націоналізацію незаконною.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на ZN.UA.

За повідомленням видання, суд вважає рішення НБУ про націоналізацію банку незаконним, тому що звіт про позапланову перевірку банку на момент націоналізації неналежно оформлений.

"Суд впевнений, що діагностику капіталу банку повинен здійснювати не НБУ, а зовнішній аудитор, по суті, відбираючи у контролюючого банківський сектор органу його прямий обов'язок", - пише видання.

Колегія суддів визначила, чи правильно була проведена оцінка кредитного ризику в банку та дійшла до висновку, що резерви під кредити банк формувати не повинен, оскільки це були нові позики.

Повідомляється, що націоналізація була "конфіскацією акцій у приватної особи", а лист колишніх власників уряду з проханням про націоналізацію було написано "під політичним тиском".

Нагадуємо, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.

Коментарі
Додати коментар