До новин

Старий саркофаг над четвертим реактором ЧАЕС демонтуватиме компанія-банкрут - ЗМІ

04 травня, 2020
Резонансні справи
Старий саркофаг над четвертим реактором ЧАЕС демонтуватиме компанія-банкрут - ЗМІ

Компанія БК «Укрбудмонтаж» не має ані потрібної техніки, ані кваліфікованих фахівців, а її колишнього очільника судять за розкрадання майна.

Про це йдеться у матеріалі «Стоп Корупції», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За інформацією журналістів, компанія буде виконувати високотехнологічні роботи з демонтажу нестабільних конструкцій старого саркофагу над четвертим реактором на Чорнобильській АЕС за два мільярди гривень.

«П'ять місяців тому ми провели велике розслідування про те, як компанія з орбіти «Укрбуду» — «Укрбуддевелопмент» — виграла тендер у розмірі 2 мільярди гривень на демонтаж нестабільних конструкцій старого саркофага над четвертим енергоблоком на Чорнобильській АЕС. Тоді ми розповідали про те, які ризики це несе. Розповідали про те, що 3 і 4 реактор — дубль-блоки, що у третьому реакторі перебувають радіоактивні відходи у вигляді графітової кладки, а необачність при демонтажі загрожує викидом графітового пилу. Про те, що невідомо, як поведеться тисячотонний дах реактора — і при падінні він може пошкодити конструкції нового безпечного конфайнмента. І про те, що дівати вже демонтовані конструкції нема куди. Ну, це ж не сарай у селі розібрати», - йдеться у матеріалі.

«Розумієте, це вже не будівельна конструкція — це тверді радіоактивні речовини», — сказав мені у коментарі Сергій Волков, експерт з атомної енергетики.

Тендер провели, визначили компанію-переможця. Нею стала БК «Укрбудмонтаж» з орбіти «Укрбуду», опальної компанії, яка опинилася в епіцентрі декількох скандалів, має офшор у Белізі, а її колишнього президента Максима Микитася наразі обвинувачують у привласненні майна Нацгвардії. Крім того, ми з'ясували, що виробничих потужностей для демонтажу в компанії просто немає — там навіть немає співробітників, здатних виконувати таку складну та небезпечну роботу. У списку співробітників БК «Укрбудмонтаж» приблизно 30 позицій: майстри, інженери-будівельники, арматурники, електрослюсарі тощо. Та це не бентежить замовника торгів ДСП "Чорнобильська АЕС".

Торги були проведені взагалі між двома учасниками та, як свого часу наголосили в Антимонопольному комітеті, з численними порушеннями.

«Ознаки порушення там такі, як і в інших процедурах закупівель компаній, що входять в орбіту "Укрбуду". Завантажували власну документацію пропозицій для участі у торгах з використанням спільної IP-адреси, учасники подають звітність з використанням спільної IP-адреси, учасники мають однакові адреси та спільні номери телефону, у них є спільні працівники та сталі господарські відносини. І цих ознак більш ніж достатньо для відкриття справи», — заявляв Олексій Хмельницький, голова Київського обласного тервідділення АМКУ.

Запідозрили недобре й у Держаудитслужбі. Тільки в ДСП "Чорнобильська АЕС" це чомусь сприйняли специфічно – подали на аудиторів до суду. І поки тривали судові суперечки — перерахувати гроші на виконання робіт було неможливо.

А постійна адміністративна колегія Антимонопольного комітету з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель подивилася на все це та вирішила, що вона нічим не гірша за ДСП "Чорнобильська АЕС" та окружний адмінсуд. І зробили так само. А отже — "за результатами розгляду скарг, поданих під час проведення закупівлі, відмовила у їх задоволенні або залишила без розгляду".

«За час, що минув від виходу розслідування, а це майже пів року, я мало цікавилася тим, що відбувається навколо цієї справи. А за цей час відбулося чимало. Наприклад, спочатку суд арештував колишнього депутата Максима Микитася. Того ж таки Микитася зняли з літака, коли він намагався покинути Україну», - нагадала журналістка.

А в с січні Печерський суд Києва задовольнив клопотання ДБР та наклав арешт на корпоративні права та земельні ділянки компанії "Укрбуд".

З цієї дивовижної відповіді випливає, що оскільки Окружний адмінсуд задовольнив позицію ДСП "Чорнобильська АЕС", а отже правові підстави для розірвання укладеного за результатами публічної закупівлі договору між ДСП "Чорнобильська АЕС" та ТОВ "БК Укрбудмонтаж" відсутні. Утім, немає жодного слова про долю 2 мільярдів гривень, які тепер цілком імовірно можуть віддати сумнівній компанії.

Коментарі
Додати коментар