До новин

Сергій Боярчуков: Давайте домовимося «не збивати» один одного зі справ

29 травня, 2020
Події
Сергій Боярчуков: Давайте домовимося «не збивати» один одного зі справ

Спроби арбітражних керуючих усунути колегу від справи за допомогою судових рішень є чи не найбільш чітким прикладом неетичної поведінки у професійній спільноті, вважає Сергій Боярчуков, голова Ради арбітражних керуючих Києва.

Таку думку він висловив під час бутік-конференції з банкрутства «Етика та репутація арбітражного керуючого», яка пройшла 28 травня в онлайн-режимі в рамках III судового форуму Асоціації адвокатів України.

Про це повідомляє кореспондент інформаційного видання «Банкрутство & Ліквідація».

Конференція зібрала провідних фахівців ринку неплатоспроможності України.

Це думка складної й довготривалої дискусії навколо стандартів етичної поведінки арбітражних керуючих, у результаті якої має з’явитись удосконалений Кодекс з етики для цілої професії.

Дискусія почалась з базових питань – на початку всі висловлювались, що таке етика, як застосовувати її для оцінки професійної діяльності арбітражних керуючих і чи слід говорити про етичну або неетичну поведінку арбітражних керуючих по відношенню тільки до колег, чи – загалом до всіх учасників процесу банкрутства та відновлення платоспроможності підприємств.

На думку Сергія Боярчукова, голови Ради арбітражних керуючих Києва, етика арбітражного керуючого – це його ставлення до «зовнішніх» гравців ринку, але у першу чергу, це, все ж таки, ставлення до колег по цеху, в самому середовищі арбітражних керуючих.

Коли учасники дискусії перейшли до конкретики, Сергій Боярчуков запропонував обговорювати приклади етичної чи неетичної поведінки саме з такого явища, як намагання арбітражного керуючого усунути свого колегу по цеху с «привабливої» справи. Як свідчить досвід, суди часто розглядають подібні скарги одних арбітражних керуючих на інших.

«Давайте визначимо хоча б одне абсолютно чітке правило, яке однозначно свідчить про неетичну поведінку. Я одразу пропоную в якості безумовного порушення етики визначити вчинок арбітражного керуючого, коли він «збиває» свого колегу з будь-якого підприємства. На мою думку, це є вершиною неетичності. Я пропоную фіналізувати хоча б один стандарт етики, якого всі будуть дотримуватися», - сказав він.

Під час дискусії лунало багато пропозицій щодо того, за яким же принципом обирати приклади етичної та неетичної поведінки. Довідас Віткаускас, керівник проекту ЄС «Право-Justice», взагалі запропонував скласти збірник типових ситуацій, такий собі «путівник», який би допоміг професійній спільноті розібратись, що саме є порушенням етики арбітражного керуючого, а що – ні.

У конференції брали участь також депутат Верховної Ради Тарас Тарасенко, радник Aber Haber Олександр Удовиченко, керівник проекту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас, голова НААКУ Микола Лукашук, виконавча директорка НАБУ Олена Коробкова, директор департаменту з питань банкрутства Мін'юсту Владислав Філатов, член Дисциплінарної комісії  арбітражних керуючих, радник ЮФ «Ілляшев та партнери» Вадим Кізленко, заступник голови Ради арбітражних керуючих Києва Григорій Шевченко, голова Ради арбітражних керуючих Львівщини Мар’ян Чорній та голова Комітету з конкурсного права АПУ, членкиня ради НААКУ Ірина Сербін.

Коментарі
Додати коментар