До новин

ФГВФО подав позов до Рожкової та інших екс-керівників Платинум Банку на 1,5 мыльярди

23 червня, 2020
Резонансні справи
ФГВФО подав позов до Рожкової та інших екс-керівників Платинум Банку на 1,5 мыльярди

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав до Господарського суду Києва позов до колишніх членів правління і наглядової ради Платинум Банку про стягнення 1,48 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Відзначається, що серед відповідачів Катерина Рожкова (екс-в.о. голови правління Платинум Банку, нинішній перший заступник глави правління НБУ), Костянтин Смольський (екс-глава правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (екс-глава наглядової ради) та інші.

Нагадаємо, Нацбанк визнав Платинум Банк неплатоспроможним в січні 2017 року, а в лютому того ж року фінустанова відправили на ліквідацію.

За даними ФГВФО, обсяг вимог кредиторів Платинум Банку склав 7,04 млрд грн, оціночна вартість ліквідаційної маси - 1,94 млрд грн, а сума недостатності майна банку для задоволення вимог кредиторів - 5,1 млрд грн. На 1 червня 2020 року вкладникам банку в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 4,82 млрд грн (98,6% запланованих виплат).

ФГВФО обґрунтовує позов тим, що експосадовці Платинум Банку, "внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків, що виразилося в прийнятті необґрунтованих рішень", завдали збитків банку в розмірі 14,8 млрд грн, який складається з сум неповернених і списаних у збиток кредитних коштів .

У Фонді також відзначають, що серед таких рішень були як кредитування деяких компаній, так і "завідомо збиткові активні операції": продовження кінцевих термінів повернення кредитних коштів (які не були повернуті банку); перенесення термінів сплати відсотків зі зменшенням ставки за користування кредитними коштами; за грошовими зобов'язаннями позичальників, юридичних осіб, на значні суми під неліквідне забезпечення у вигляді майнових прав за договорами поставки, застави цінних паперів і забезпечення, вартість якого не могла повністю покрити грошові зобов'язання позичальників.

У ФГВФО вважають, що вчинення таких дій призвело до відсутності в банку коштів для виконання зобов'язань перед вкладниками і кредиторами, порушення нормативів НБУ, банкрутства Платинум Банку, заподіяння шкоди банку, вкладникам та іншим кредиторам, в т.ч. ФГВФО.

17 червня Госпсуд дав Фонду гарантування п'ять днів на усунення недоліків позовної заяви, в т.ч. обґрунтування підстав для об'єднання позовних вимог.

Влітку 2017 року Рожкова в інтерв'ю коментувала інформацію ФГВФО, що 95,5% кредитного портфеля юросіб в Платинум Банку - це інсайдерські позики. Рожкова відзначала, що підприємства кредитували в іноземній валюті і на ринкових умовах. "Однак внаслідок погіршення фінансово-економічної ситуації в Україні, зростання курсу іноземної валюти, банком проведена реструктуризація заборгованості підприємств шляхом продовження термінів погашення заборгованості та зниження процентної ставки", - пояснювала Рожкова.

Крім того, вона нагадала, що в травні 2015 року НБУ змінив підходи для визначення пов'язаних з банком осіб. В результаті чого Платинум Банк в червні того ж року визнав певних позичальників пов'язаними з банком особами, а в подальшому відкоригував перелік пов'язаних з банком осіб і погодив його з Нацбанком.

 

Коментарі
Додати коментар