До новин

Чергове рішення суду ставить під загрозу стягнення збитків з пов’язаних осіб збанкрутілих банків - ФГВФО

24 червня, 2020
Резонансні справи
Чергове рішення суду ставить під загрозу стягнення збитків з пов’язаних осіб збанкрутілих банків - ФГВФО

10 червня 2019 року Північний апеляційний господарський суд ухвалив рішення, яке віддаляє кредиторів ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» від отримання коштів. Йдеться про постанову у справі №910/15260/18, якою суд відмовив Фонду у задоволенні позову до пов’язаних з ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» осіб про відшкодування шкоди в розмірі більше 764 млн грн, залишивши в силі рішення Господарського суду м. Києва від 16.01.2020.

У ФГВФО вважають, що ставить під загрозу стягнення збитків з пов’язаних осіб банків-банкрутів, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація в Україні.

З огляду на це, у Фонді зазначили наступне.

У розгляді цієї справи особливо привертають увагу кілька фактів:

  • розгляд відбувся в одне судове засідання і тривав не більше 30 хвилин, при тому, що матеріали справи містять не менше 15 томів доказів, долучених лише Фондом в обґрунтування обставин заподіяння шкоди кредиторам та Банку його колишніми керівниками/власниками;
  • Апеляційний суд повністю проігнорував заяву Фонду про необхідність зупинити провадження і дочекатись рішення Великої Палати Верховного Суду у подібній справі щодо АБ «УКООПСПІЛКА» (№910/11027/18), оскільки це  рішення має стати основою судової практики в аналогічних спорах. Зокрема, у подібних справах щодо ПАТ «ЛЕГБАНК» та АТ «БАНК «ТАВРИКА» провадження було зупинено до винесення рішення Верховним Судом.

Щодо ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» нагадуємо, що йдеться про 26 кредитних операцій, проведених протягом 2013-2014 років, збиток від яких становить майже 1,5 млрд грн.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (наприклад, сума виданого кредиту – 30 млн. грн., а розмір депозиту, переданого в заставу, –  300 тис. грн), сформовані за рахунок кредитних коштів самого Банку. Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому ці застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній- інсайдерів Банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена.

Фонд гарантування з метою захисту порушених прав та законних інтересів колишніх кредиторів ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» оскаржить рішення судів попередніх інстанцій у касаційному порядку та сподівається на справедливий та об’єктивний розгляд справи №910/15260/18 Верховним Судом.

Коментарі
Додати коментар