До новин

У ВС відбулося обговорення щодо впровадження ефективної процедури банкрутства Держпідприємств

07 липня, 2020
Банкрутство підприємств
У ВС відбулося обговорення щодо впровадження ефективної процедури банкрутства Держпідприємств

2 липня 2020 року у Верховному Суді відбулося експертне обговорення щодо впровадження ефективної процедури банкрутства Державних підприємств в Україні у контексті виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» і «Бурмич та інші проти України».

Про це повідомляє «Банкрутство & Ліквідація».

 Захід був організований у режимі відеозв’язку спільно ВС та проєктом РЄ «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини». До експертного обговорення також долучилися представники Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, Міністерства  фінансів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, представники міжнародних організацій, а саме програми USAID “Нове правосуддя”, програми ЄС «ПРАВО-Justice», Світового Банку та Ради Європи.

Верховний Суд у фаховому обговоренні представляли Голова ВС Валентина Данішевська, суддя КГС Касаційний господарський суд, секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Володимир Погребняк, суддя Касаційного адміністративного суду у складі  ВС Микола Гусак, начальник відділу міжнародно-правового співробітництва ВС Ліна Губар.

Експерти проєкту РЄ презентували детальний аналіз практичних проблем банкрутства державних підприємств в Україні у контексті виконання рішень ЄСПЛ у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» і «Бурмич та інші проти України»  та надали фахові рекомендації, що відповідають стандартам РЄ та практиці ЄСПЛ, для вирішення цих проблем.

Секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк представив позицію судової влади у питанні вирішення проблем у провадженнях у справах про банкрутство підприємств, що перебувають у власності чи під управлінням держави.

Суддя КГС ВС, зокрема, детально зупинився на аналізі законодавства в контексті обговорюваної тематики, навів останні статистичні дані щодо кількості проваджень з питань банкрутства у судах та звернув увагу учасників дискусії на суб’єктний склад таких проваджень.

«Загальне бачення полягає в тому, що необхідно використати всі можливості виконавчого провадження для виконання рішень. Необхідно використовувати всі можливості досудової санації державних підприємств. І якщо вже ці заходи не дали бажаного результату, то щодо державного підприємства може бути відкрито справу про банкрутство, але далі постає питання щодо повного задоволення вимог, які виникають з комерційних зобов’язань, і ризиків, які притаманні підприємницькій діяльності  щодо можливості втрат», – узагальнив  свій виступ суддя.

Коментарі
Додати коментар