До новин

ВАКС почав розгляд важливої справи щодо VAB Банку

21 липня, 2020
Резонансні справи
ВАКС почав розгляд важливої справи щодо VAB Банку

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) почала у понеділок, 20 липня, розглядати скарги Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) на постанову слідчого судді Печерського районного судді міста Києва, керуючись яким Офіс генерального прокурора прийняв рішення, яке може привести до закриття справи за фактом заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком VAB Банку.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на НАБУ.

"Від сьогоднішнього рішення суду апеляційної інстанції залежить, чи зможуть детективи НАБУ довести до логічного завершення розслідування особливо тяжкого корупційного злочину", - повідомляється на сторінці НАБУ в Facebook.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада 2019 року повідомили про підозру екс-першому заступнику глави Нацбанку України (НБУ) Олександру Пісаруку, який на той момент і до теперішнього часу очолював правління Райффайзен Банку Аваль, члену ради НБУ Миколі Каленському і екс-главі банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі в заволодінні коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн в жовтні 2014 року. Крім них про підозру було повідомлено ще п'ятьом особам: голові наглядової ради і заступнику глави правління VAB Банку, а також трьом посадовцям приватних компаній, пов'язаних з власниками банку.

З 13 по 15 листопада (ВАКС виніс рішення про домашній арешт Каленського та взяття під варту п'яти інших підозрюваних на 60 днів з альтернативою застави. Найбільша сума застави була визначена Шульге - 15,368 млн грн, для директора Станіславської торгової компанії - 1,92 млн грн, екс-заступника голови правління VAB Банку - 1,15 млн грн, директора ТОВ "Бізнес-центр" Експертиза "- 0,38 млн грн і засновнику одного з товариств - 0,58 млн грн. Пісарук ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді застави 5 млн грн без утримання під вартою.

В кінці листопада 2019 року МВС України за заявою НАБУ оголосило в розшук у цій справі екс-власника VAB Банку Олега Бахматюка і його сестру, гендиректорку "Авангарду" Наталію Василюк.

Нагадаємо, НБУ в листопаді 2014 р.через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

Коментарі
Додати коментар