До новин

Екс-глава Нацкомфінпослуг відсудив у ФГВФО пул активів банків-банкрутів на 3,9 млрд грн

29 липня, 2020
Резонансні справи
Екс-глава Нацкомфінпослуг відсудив у ФГВФО пул активів банків-банкрутів на 3,9 млрд грн

16 липня Госпсуд Києва частково задовольнив позов ТОВ «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» (в справі №910/1935/20) та визнав незаконним рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів про скасування результатів аукціону з продажу пулу активів чотирьох банків-банкрутів («Фінанси та кредит», ВТБ Банк, Дельт Банк, Фідобанк), який відбувся 22.11.2019.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Фінбаланс.

Обсяг прав вимог за відповідним пулом активів - 3,9 млрд грн (по тілу кредитів - 1,1 млрд грн, відсотки - 1,4 млрд грн, штрафи - 1,4 млрд грн). Йдеться в т.ч. про борги ПАТ «Кременчукм`ясо», ПАТ «Стахановський вагонобудівний завод», ПрАТ «Креатив» тощо.

Спершу переможцем відповідного аукціону вважалося ТОВ «Бізнесресурс-Україна», яке запропонувало 304 млн грн. Однак ця компанія не заплатила за придбаний пул, хоча мала на це цілий місяць, констатував ФГВФО.

Потім переможцем було визнане ТОВ «ФК «Інвестохіллс Веста» (з пропозицією 150,5 млн грн). Згідно з судовими матеріалами, 21.01.2020 покупець уклав  договір з ліквідатором банку «Фінанси та кредит» і сплатив за відповідну частину пулу 132,4 млн грн. Проте 22.01.2020 виконавча дирекція ФГВФО скасувала результати аукціону.

Госпсуд м. Києва вирішив, що у ФГВФО не було підстав для прийняття вказаного рішення: «Суд не погоджується із твердженням відповідачів, що несплата одним із учасників торгів - ТОВ «Бізнесресурс-Україна» - гарантійного внеску та не надання банківської гарантії організатору аукціону Товарній біржі «Універсальна товарно-сировинна біржа» призвела до спотворення результатів вищевказаного аукціону».

Коментарі
Додати коментар