До новин

НБУ оскаржує рішення суду про виплату 105 млн грн екс-акціонерам збанкрутілого банку "Велес"

11 серпня, 2020
Резонансні справи
НБУ оскаржує рішення суду про виплату 105 млн грн екс-акціонерам збанкрутілого банку "Велес"

Київський апеляційний суд своєю ухвалою від 10 липня відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою НБУ на рішення Печерського райсуду Києва від 16.04.2020 у справі №757/60479/19-ц, яким було задоволено позов колишніх акціонерів банку "Велес" (Бондарєва Костянтина, Гончарової Ірини, Кандиби Олександра) та вирішено стягнути з НБУ 105 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, на думку фізосіб-позивачів, ця сума відповідає розміру "майнової шкоди", яка була їм завдана Нацбанком та виникла в результаті "неможливості вільно розпоряджатися власним майном (корпоративними правами, посвідченими акціями) у статутному капіталі ліквідованої банківської установи без належного майнового відшкодування" (цитата).

Екс-власники банку "Велес" зазначали, що адмінсуди скасували постанову НБУ про ліквідацію "Велеса", а НБУ та Фонд гарантування не вчиняли заходів щодо відновлення функціонування банку і повернення його активів.

З огляду на це, суд першої інстанції констатував, що "внаслідок винесення відповідачем незаконного рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ "Банк Велес" позивачів протиправно та без належної компенсації позбавлено приватного права на корпоративні права, посвідченими акціями банківської установи".

Нагадаємо, НБУ ухвалив рішення про ліквідацію банку "Велес" у грудні 2015 року. Тоді регулятор заявляв про систематичні порушення фінустановою законодавства у сфері фінмоніторингу.

Коментарі
Додати коментар