До новин

Конституційний суд закрив справу щодо закону про гарантування вкладів фізосіб

31 серпня, 2020
Резонансні справи
Конституційний суд закрив справу щодо закону про гарантування вкладів фізосіб

Велика палата Конституційного суду закрила провадження у справі про конституційність окремих положень Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на УНІАН.

"Прийнято постанову Великої палати Конституційного Суду України про закриття конституційного провадження у справі", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Велика палата КС на закритій частині пленарного засідання продовжив розгляд справи за конституційним поданням 74 народних депутатів України щодо конституційності положень пунктів 2, 4, 6, 7 частини третьої статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України, частин шостої, сьомої статті 137 Господарського процесуального кодексу України, частин шостої, сьомої, восьмої статті 150 Цивільного кодексу України, другого речення частини другої статті 74 Закону України "Про Національний банк України", частини п'ятої статті 20 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб — установа, яка виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків на Україні.

Фонд був створений за Указом Президента України "Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб — вкладників комерційних банків України" № 996/98 від 10 вересня 1998 року.

При цьому початковий розмір відшкодувань становив 500 грн. Функціонування цього інституту до 2012 року було врегульовано Законом України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб».

З 21 вересня 2012 р. діяльність системи регулюється Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Згідно зі ст. 26 Закону Фонд гарантує кожному вкладнику в кожному банку відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки станом на день початку процедури виведення банку з ринку, але не більше максимальної суми гарантування, прийнятої на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

23 липня 2020 року Фонд гарантування вкладів фізосіб спільно з ProZorro відкрили доступ до Реєстру неплатоспроможних банків. У реєстрі можна переглянути статус усіх активів, які будуть виставлені на продаж найближчим часом, у тому числі права вимоги за кредитами, майно тощо.

Коментарі
Додати коментар