До новин

Суд відхилив позов "Укренерго" до ДТЕК на 426 млн грн

15 вересня, 2020
Резонансні справи
Суд відхилив позов "Укренерго" до ДТЕК на 426 млн грн

Госпсуд Львівської області своїм рішенням від 17.08.2020 відмовився задовольнити позов "Укренерго" до "ДТЕК Західенерго" у справі №914/935/20 про стягнення 425,8 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Фінбаланс.

Свої позовні вимоги держпідприємство обгрунтовувало неналежним виконанням відповідачем умов договору про надання послуг з передачі електричної енергії №0424-02013/04/10/2019 від 04.10.2019 в частині оплати за надані послуги.

Натомість “ДТЕК Західенерго” зауважувало, що здійснило оплату вартості послуг з передачі електричної енергії, однак лише в частині вартості послуг, що були спожиті компанією для власних потреб. На думку відповідача, "Укренерго" не мало права включати обсяги імпорту/експорту електричної енергії до обсягів послуги, оскільки їх включення не передбачено умовами укладеного договору.

Суд вирішив, що зазначив, що позовні вимоги “Укренерго” - “необгрунтовані, не доведені належними та допустимими доказами” (цитата).

Раніше повідомлялося, що холдинг ДТЕК Ахметова, який є найбільшим експортером електроенергії, перестав платити тариф на передачу електроенергії при її експорті, посилаючись на те, що експортери в країнах ЄС не платять тариф на передачу. А Україна взяла на себе зобов`язання щодо синхронізації свого законодавчого поля з ЄС. ЗМІ з посиланням на неофіційні джерела писали, що станом на січень-2020 борг експортерів ДТЕК за послугу передачі перед "Укренерго" міг складати 544,5 млн грн.

При цьому зазначалося, що ДТЕК через суди намагається отримати право не платити держкомпанії борг. Так, в лютому 2020 року Окружний адмінсуд м. Києва відкрив провадження за позовом "ДТЕК Західенерго" і як захід забезпечення позову призупинив дію постанови НКРЕКП, якою конкретизовані обов`язки експортерів платити тариф за передачу електроенергії.

Хоча 13.07.2020 Шостий апеляційний адмінсуд скасував вказаний захід забезпечення позову, проте в цей же день Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов “ДТЕК Західенерго” та скасував згадану постанову НКРЕКП (справа №640/3041/20).

Нагадаємо, тариф на передачу "Укренерго", серед іншого, використовується для компенсації частини "зелених" тарифів. Іншу частину коштів збирає ДП "Гарантований покупець". На фоні цього ДТЕК Ахметова є найбільшим власником сонячних і вітрових електростанцій.

Тариф "Укренерго" на передачу електроенергії в серпні зріс на 55% (відповідне рішення прийняла НКРЕКП).

За даними ДП "Гарантований покупець", борг "Укренерго" перед ним на кінець серпня сягав 26,5 млрд грн (у т.ч. за "зеленим" тарифом - 20,35 млрд грн).

Коментарі
Додати коментар