До новин

У Конституційному суді України очільниця ФГВФО заявила, що Закон про систему гарантування вкладів позитивно впливає на фінансову стабільність у державі

17 вересня, 2020
Резонансні справи
У Конституційному суді України очільниця ФГВФО заявила, що Закон про систему гарантування вкладів позитивно впливає на фінансову стабільність у державі

Директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут виступила на засіданні Конституційного Суду України щодо конституційності Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу відомства.

«Тільки реформа системи гарантування вкладів, яка увібрала в себе найкращий на той час міжнародний досвід і була реалізована напередодні кризи 2014-2016 р., не допустила суспільної паніки та масового відтоку депозитів «здорової» частини банківської системи» - наголосила директор-розпорядник Фонду.

Під час свого виступу Світлана Рекрут, зокрема, нагадала, що при ухваленні Закону 2012 року були враховані такі міжнародні стандарти як, зокрема:

- скорочення строку виплат суми відшкодування за вкладом;

- операційна незалежність системи гарантування;

- ефективний механізм фінансування системи гарантування вкладів;

- обов’язкове притягнення до відповідальності осіб винних в неплатоспроможності кредитної установи.

Зокрема, законом було закріплено підвищення суми гарантування вкладів зі 150 000 грн до 200 000 грн та скорочення строків процедури виплат. Відтак, на сьогодні вклади 98,1% вкладників повністю гарантовані, і після реструктуризації боргових зобов’язань Фонду відбудеться підвищення граничної суми відшкодування до 600 000 грн, а потім до європейського рівня.

Крім того, вона навела дані, що з дати набуття чинності Законом про систему гарантування було повернуто вкладникам 94,2 млрд грн гарантованого відшкодування внаслідок неплатоспроможності 98 банків - тобто половини банківської системи станом на початок фінансово-банківської кризи 2014-2016 років.

«Якщо до ухвалення Закону 2012 р. вкладник мав можливість отримати суму відшкодування не раніше ніж через 14 місяців від початку тимчасової адміністрації банку, то в рамках реформи 2012 р. цей строк було скорочено спочатку до 3 місяців, а сьогодні вже до 20 робочих днів з початку запровадження процедур виведення банку з ринку, і в перспективі буде скорочено до 7 робочих днів», - зауважила Рекрут.

При цьому, органи державної влади, які належать до законодавчої та виконавчої гілок влади, зберігають ефективний контроль за діяльністю Фонду через інститут адміністративної ради Фонду, нагадала С. Рекрут. «Очевидним є той факт, що всі перелічені здобутки реформ не були можливими без відповідних змін повноважень адміністративної та виконавчої рад Фонду, а також здійснення нормативного регулювання системи гарантування вкладів та інституту виведення неплатоспроможного банку з ринку», - наголосила Директор Фонду гарантування.
Коментарі
Додати коментар