До новин

Мін'юст України виграв спір у російського Внешекономбанку щодо продажу Промінвестбанку

17 вересня, 2020
Резонансні справи
Мін'юст України виграв спір у російського Внешекономбанку щодо продажу Промінвестбанку

Київський апеляційний суд відмовився задовольнити заяву російської держкорпорації ВЕБ.РФ (Внешекономбанк) у справі №824/178/19.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Йдеться про справу про визнання і надання дозволу на виконання рішення арбітра Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 28.08.2019, яким на вимогу ВЕБ.РФ у рамках вжиття забезпечувальних заходів було зобов’язано державу Україна в особі Мін’юсту зупинити примусову реалізацію 99,77% акцій Промінвестбанку, які були зареєстровані на ВЕБ.РФ, та не вчиняти будь-які еквівалентні дії щодо акцій Промінвестбанк до вирішення арбітражем питання, чи порушує зазначена реалізація акцій норми міжнародного права.

Київський апеляційний суд погодився з доводами Міністерства юстиції України, що рішення арбітру було винесено щодо спору, який не підпадає під умови арбітражної угоди, а отже, "арбітр не мав юрисдикції виносити рішення проти держави України у цій справі".

Крім того, суд підкреслив, що "держава Україна була позбавлена можливості розгорнуто викласти свою позицію у справі з причин, які жодним чином не залежали від неї і не могли бути усунені нею", при цьому "визнання та виконання цього рішення [арбітра], суперечить публічному порядку України".

"Визнання та звернення до виконання рішення надзвичайного арбітра ставить під загрозу забезпечення принципу верховенства права та правової визначеності, перешкоджаючи державі забезпечити виконання арбітражного рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Королівство Нідерландів) від 02.05.2018 у справі ПТС № 2015-36 за позовом ТОВ «Еверест Істейт» та інших проти Російської Федерації згідно із зобов’язаннями, покладеними нa державу відповідно до Нью-Йоркської Конвенції", - йдеться в ухвалі Київського апеляційного суду від 07.09.2020.

Нагадаємо, рішення Арбітражного суду Гааги від 02.05.2018 було задоволено позов низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами, та стягнуто з Росії 159 млн дол як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване в “приватівців” у Криму після його анексії Росією. У рамках виконання цього рішення українські суди наклали арешт в т.ч. на 99,77% акцій Промінвестбанку, які належали ВЕБ.РФ.

Біржа “ПФТС” повідомляла, що 04.03.2020 відбувся аукціон, на якому були продані 99,77% акцій Промінвестбанку за 268,7 млн грн. Згідно з судовими матеріалами, переможцем аукціону стало ТОВ “ФК “Фортіфай”, яке сплатило вказану суму (щоправда, “приватівці” оскаржили результати аукціону, наполягаючи, що він був проведений з порушенням законодавства, а ціна лота виявилася занижена).

Ухвалою Госпсуду м. Києва від 10.03.2020, яка була залишена без змін постановою Північного апеляційного госпсуду від 01.09.2020, на вимогу “приватівців” у рамках забезпечення позову було накладено арешт на акції Промінвестбанку, його рухоме і нерухоме майно, майнові права, рахунки в інших банках (у межах суми стягнення 169,8 млн дол), введено заборону банку здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юридичної особи.

Промінвестбанк заявляв, що накладений у березні судом арешт може призвести "до повної зупинки банку та неплатоспроможності".

Коментарі
Додати коментар