До новин

Мін'юст Польщі ініціює арешт власника Ідея Банку

22 вересня, 2020
Резонансні справи
Мін'юст Польщі ініціює арешт власника Ідея Банку

Міністерство юстиції Польщі подало клопотання про арешт власника польського Idea Bank Лешека Чарнецького, заявив глава польського Мін'юсту Збігнєв Жьобро.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Reuters.

Жьобро зазначив, що Чарнецкі підозрюється в шахрайстві, пов`язаному з фінансовою пірамідою GetBack. Як зауважується, банк Чарнецького продавав облігації GetBack.

"Клієнти Idea Bank зазнали величезних збитків. З`явилися всі передумови, щоб просити суд про тимчасовий арешт", - заявив глава Мін`юсту Польщі Збігнєв Жьобро.

У документах прокуратури йдеться, що через дії Чарнецького Idea Bank повинен компенсувати клієнтам не менше 123,5 млн злотих (901 млн грн). Також констатується, що свідомі дії власника банку призвели до накладення на банк штрафу в 80 млн злотих (584 млн грн).

У прокуратурі вважають, що Чарнецкі особисто сприяв продажу акцій піраміди GetBack через Idea Bank.

Прес-служба суду в Варшаві заявила, що розгляне клопотання в жовтні 2020 року.

Глава Мін'юсту Польщі заявив, що якщо суд вирішить заарештувати Чарнецького, Польща видасть міжнародний ордер на його арешт, оскільки він знаходиться за кордоном. Він додав, що якщо звинувачення підтвердяться, Чарнецького можуть засудити до 15 років позбавлення волі.

GetBack - польська колекторська компанія, яка купувала портфелі боргів і займалася стягненням заборгованостей в 2012-2018 роках. У 2017 році вона вийшла на Варшавську біржу і почала продаж акцій, але вже в 2018 році компанія заявила про банкрутство. Справа в тому, що власники компанії підробляли фінансову звітність і виводили з неї кошти. Понад дев`ять тисяч поляків купили облігації GetBack, але не отримали інвестовані кошти назад. Загальний збиток від махінації оцінюється в 2,5 млрд злотих ($675 млн). Діяльність компанії вважається однією з найбільших афер в Польщі за останні роки.

У кінці 2019 року польський холдинг Getin Holding S.A. хотів продати український Idea Bank інвестиційній компанії Dragon Capital за 1,368 млрд грн.

У кінці червня 2020 року стало відомо, що сторони розірвали договір і Getin Holding відмовилися продавати банк.

Коментарі
Додати коментар