До новин

Суд зобов'язав НБУ виплатити банку із "сім'ї" Януковича 130 мільйонів

23 вересня, 2020
Резонансні справи
Суд зобов'язав НБУ виплатити банку із "сім'ї" Януковича 130 мільйонів

Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ і залишив без змін рішення суду попередньої інстанції, яким задовольнили позов ТОВ "Промислова інноваційна компанія" до НБУ із стягненням з відповідача 128,9 млн грн "майнової шкоди".

Про це повідомляє Finbalance з посиланням на рішення суду від 8 вересня, передає інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Зазначається, що справа розглядається у судах по другому колу.

Зокрема, 27 серпня 2019 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу НБУ і скасував рішення судів нижчих інстанцій, якими було задоволено позов ТОВ "Промислова інноваційна компанія" (власник 71% акцій "Радикал Банку") та вирішено стягнути з НБУ на користь цієї фірми 128,9 млн грн відшкодування майнової шкоди.

На думку компанії-позивача, майнова шкода була завдана їй як акціонеру банку унаслідок позбавлення корпоративних прав через прийняття Нацбанком в 2015 році "неправомірного рішення" (на думку позивача) про віднесення "Радикал Банку" до категорії неплатоспроможних.

"Тоді суд касаційної інстанції відправив цю справу на новий розгляд у суд першої інстанції (Госпсуд м. Києва).

У ході судового процесу ТОВ "Промислова інноваційна компанія" зазначало, що постанова НБУ №452/БТ від 09.07.2015 про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних була визнана протиправною та скасована судовими рішеннями (в т.ч. рішенням Вищого адмінсуду, яке Верховний Суд відмовився переглядати) в межах розгляду іншої справи - №826/24203/15 (за відповідним позовом ТОВ "Промислова інноваційна компанія" до Нацбанку)", - йдеться у повідомленні.

11.08.2020 Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити клопотання НБУ про призначення експертизи (оцінки) у цій справі.

Своє клопотання НБУ мотивував законом про банки, який був прийнятий парламентом і підписаний президентом у травні (за наполяганням МВФ).

У НБУ наголошували, що відповідним законом встановлено особливий порядок відшкодування шкоди, заподіяної у разі скасування в судовому порядку рішення НБУ про виведення з ринку банків.

Цей аргумент НБУ суд визнав непереконливим.

Нагадаємо, Госпсуд Києва 21 січня задовольнив позов ТОВ "Примислова інноваційна коммпанія" та постановив стягнути з НБУ 129,56 млн грн на користь позивача.

27 серпня 2019 року Верховний Суд схвалив касаційну скаргу Національного банку і фактично заблокував виплату 129 млн грн на користь власника "Радикал Банку".

Суд скасував рішення Госпсуду Києва від 4 березня 2019 року і Північного апеляційного госпсуду від 29 травня 2019 року, направивши справу на новий розгляд до Господарського суду Києва.

"Промислова інноваційна компанія сконцентрувала" 71% акцій Радикал Банку в червні 2015 року.

За даними журналістівYanukovychLeaks, "Радикал банк" був пов'язаний з колишнім президентом Януковичем.

Банк працював з 2010 року і входив до групи невеликих фінустанов за обсягом активів. За даними НБУ, ключовими власниками банку були Максим Шпак та Анрі Веремійченко, яким належали 71% банку через "Промислову інноваційну компанію.

У 2010 році Радикал разом з іншим банком, який пов'язували з "сім'єю" Януковича — Укрбізнесбанком — був задіяний в сумнівних контрактах на суму понад 1,6 млрд грн.

Восени 2013 року Радикал почав обслуговувати співробітників "Танталіту" — компанії, у власності якої знаходилось "Межигір'я". Крім того, низка акціонерів і посадових осіб банку виявилися пов'язаними з групою межигірських фірм.

Коментарі
Додати коментар