До новин

Банкрутство "Росави" Жеваго: поліція розслідує передачу в оренду майна, яке в заставі НБУ

16 жовтня, 2020
Банкрутство підприємств
Банкрутство "Росави" Жеваго: поліція розслідує передачу в оренду майна, яке в заставі НБУ

Відповідно до ухвали Святошинського райсуду Києва від 25.09.2020, слідчі Нацполіції в Київській області здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні, в рамках якого встановлено, що "службові особи та засновники ПрАТ "Росава" умисно, з корисливих мотивів, з метою власного збагачення, діючи за попередньою змовою групою осіб з ліквідатором вказаного підприємства, службовими особами та засновниками ТОВ "Преміорі", заволоділи майном та грошовими коштами ПрАТ "Росава" в особливо великих розмірах, в тому числі шляхом відчуження вказаного майна в ТОВ "Преміорі", а також шляхом внесення його до статутного капіталу вказаного підприємства".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Як констатується, в результаті цього була спричинена матеріальна шкода для ТОВ "Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста" (яке й подало заяву про вчинення кримінального правопорушення) та іншим кредиторам ПрАТ «Росава».

Згідно з судовими матеріалами, в заяві ТОВ "Фінансова компанія “Інвестохіллс Веста" вказувалося, що “з метою протиправного заволодіння активами (майном) ПрАТ «Росава» в особливо великому розмірі 50 млн грн” під виглядом передоплати за давальницьку сировину було здійснено “протиправне відчуження активів банкрута, які віднесені до ліквідаційної маси на користь підконтрольної (пов`язаної) юридичної особи - ТОВ «Преміорі» (цитата).

“20.03.2020, в період дії ліквідаційної процедури [“Росави”] та задоволення вимог кредиторів виключно в порядку та у спосіб визначений Кодексом України з процедур банкрутства, була повернуто передплата за переробку давальницької сировини згідно договору №1667 від 29.12.2016 в розмірі 50 000 000,00 грн”, - йдеться в судових матеріалах.

Зауважується, що як і «Росава», компанія «Преміорі» виробляє шини. У компаній спільна адреса, телефон бухгалтерії, торгова марка «PREMIORRI» розміщена на сайті «Росави».

Зазначається, що в рамках ліквідаційної процедури між ТОВ «Преміорі» та ПрАТ «Росава» було укладено договір оренди майна №833 від 01.04.2020, за умовами якого ПрАТ «Росава» передало, а ТОВ «Преміорі» прийняло в тимчасове володіння та користування нежитлові будівлі та основні засоби ПрАТ «Росава», які перебувають у заставі третіх осіб - НБУ і ТОВ «ФК «Інвестохіллс Веста» (є визнаними заставними кредиторами у справі про банкрутство). При цьому наводиться інформація, що попереднім ліквідатором ПрАТ «Росава» не було погоджено укладення такого договору ані із заставними кредиторами, ані з комітетом кредиторів ПрАТ «Росава».

Як додається, за договором оренди майна від 01.04.2020, все рухоме та нерухоме майно ПрАТ «Росава» передається в оренду ТОВ «Преміорі», а орендна плата за яке складає 932 тис грн (без ПДВ) за місяць. Водночас стверджується, що за період передачі майна в оренду жодних коштів на рахунки ПрАТ «Росава» не надходило.

“Також відомо, що частину грошових коштів, які ПрАТ «Росава» перераховувало ТОВ «Преміорі», а також майно яке було нібито передано в оренду ТОВ «Преміорі» було протиправно відчужено на користь останнього підприємства в тому числі шляхом внесення його до статутного капіталу ТОВ «Преміорі», для того щоб ускладнити або унеможливити процедуру звернення стягнення у провадженні про банкрутство та погашення боргів перед кредиторами”, - наводяться дані слідчих у судових матеріалах.

На фоні цього 30.09.2020 Госпсуд Київської області прийняв до розгляду заяву ПрАТ “Росава” до ТОВ «Преміорі» та ТОВ «Росава Тайерс», якій ПрАТ “Росава” просить суд

-зобов`язати ТОВ «Преміорі» усунути перешкоди в користуванні майном, що належить ПрАТ «Росава» на праві власності та є предметом оренди згідно Договору оренди майна №833 від 01.04.2020;

-зобов`язати ТОВ «Росава Тайерс» усунути перешкоди в користуванні майном, що належить ПрАТ «Росава» на праві власності та є предметом суборенди згідно Договору суборенди майна №1000 від 02.04.2020;

-заборонити ТОВ «Преміорі» чинити перешкоди ПрАТ «Росава» та ліквідатору ПрАТ «Росава» в користуванні та доступі до майна, розташованого за адресою: 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Леваневського, 91 та 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Леваневського, 83, яке є предметом оренди згідно Договору оренди майна №833 від 01.04.2020;

-заборонити ТОВ «Росава Тайерс» чинити перешкоди ПрАТ «Росава» та ліквідатору ПрАТ «Росава» в користуванні та доступі до майна, розташованого за адресою: 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Леваневського, 91 та 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Леваневського, 83, яке є предметом суборенди згідно Договору суборенди майна №1000 від 02.04.2020;

-зобов`язати ТОВ «Преміорі» звільнити нежитлові приміщення, що є предметом оренди згідно Договору оренди майна № 833 від 01.04.2020 та повернути все орендоване майно його власнику - ПрАТ «Росава»;

-зобов`язати ТОВ «Росава Тайерс» звільнити нежитлові приміщення, що є предметом суборенди згідно Договору суборенди майна № 1000 від 02.04.2020 та повернути все орендоване майно його власнику - ПрАТ «Росава».

Згідно з судовими матеріалами, визнана госпсудом кредиторська заборгованість ПрАТ “Росава” - 9,92 млрд грн (причому вимоги ТОВ “Преміорі” на 294,1 млн грн включені до 4 черги реєстру вимог кредиторів).

Святошинський райсуд м. Києва своєю ухвалою від 25.09.2020 за клопотанням прокуратури Київської області наклав арешт на частки в статутному капіталі ТОВ “Преміорі” (його загальний розмір - 2500 грн), які належать компанії “Преміоррі ЛТД” (500 грн) і Глиняному Леоніду Петровичу (2000 грн).

За даними ЦВК, особа з таким же ім`ям, будучи заступником гендиректора ПАТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль" (пов`язують з Костянтином Жеваго, - ред.) на виборах у 2019 році була кандидатом у нардепи від 92 округу (в Київській області), але зрештою відмовилася балотуватися.

Крім того, станом на кінець 2019 року Леонід Глиняний був главою наглядової ради АТ "Білоцерківська теплоелектроцентраль", а станом на квітень 2020 року - членом наглядової ради підприємства.

Коментарі
Додати коментар